Europarlamentar: Din coaliţia pro-europeană de la Chişinău a rămas un oligarh care cooperează cu o slugă a lui Putin
În cadrul unei dezbateri din PE au fost aduse critici dure la adresa autorităţilor de la Chişinău, “fals pro-europene”, solicitându-se încetarea asistenţei macrofinanciare.
Mai mulţi deputaţi europeni în cadrul dezbaterii de marţi seara din plenul Parlamentului European despre situaţia din Republica Moldova, au declarat că sunt împotriva acordării asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro aprobată la începutul anului, solicitând autorităţilor de la Chişinău să implementeze condiţionalităţile extrem de clare: combaterea corupţiei, a spălării banilor, întărirea justiţiei, libertatea presei, buna funcţionare a statului de drept dar şi să respecte avizul Comisiei de la Veneţia privind reforma sistemului electoral.
Astfel, deputatul European Siegfried Mureşan a susţinut în cadrul dezbaterii că autorităţile de la Chişinău vor trebui să respecte şi să implementeze avizul Comisiei de la Veneţia privind reforma sistemului electoral, dacă nu, Uniunea Europeană nu va putea vira niciun eurocent din asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro.
“Uniunea Europeană doreşte să ajute cetăţenii Republicii Moldova. Pentru asta, am alocat 746 de milioane de euro fonduri europene, bani din bugetul Uniunii Europene pentru cei 7 ani, 2014 – 2020. În plus, suntem pregătiţi să acordăm anul acesta încă 100 de milioane de euro Republicii Moldova, dar nu putem face asta decât cu îndeplinirea unor condiţionalităţi extrem de clare: combaterea corupţiei, combaterea spălării banilor, întărirea justiţiei şi buna funcţionare a statului de drept”, a adăugat europarlamentarul.
În opinia lui Siegfried Mureşan, oficialii europeni ar trebui să se asigure că R. Moldova se reformează, se modernizează, că statul corespunde aşteptărilor cetăţenilor, deoarece 65% dintre moldoveni consideră că ţara lor se îndreaptă într-o direcţie greşită, de asemenea, rapoarte ale Curţii de Conturi a UE spun că fondurile europene alocate R. Moldova pot fi folosite mai bine.
Europarlamentarul din România Cristian Dan Preda, a menţionat că este împotriva acordării unui ajutor financiar Moldovei, pentru că nu se cunoaşte unde se vor duce aceşti bani. “La Chişinău toată lumea ştie că s-a furat un miliard, dar nimeni nu e responsabil, pentru că justiţia nu funcţionează. De fapt, nu cetăţenii ar profita de pe urma ajutorului european, ci elitele cleptocrate. Singurul argument prezentat de Chişinău în favoarea acestui ajutor e că guvernul ar fi „pro-european”. Fals! Guvernul nu este controlat de Parlament, ci de oligarhul Plahotniuc, care cumpără deputaţii la bucată în primul rând comunişti”, a punctat Preda în discursul său.
În context, eurodeputatul a notat că Plahotniuc s-a înţeles de curând cu preşedintele R. Moldova, Dodon, “un personaj aparte”, fiind singurul socialist din lume aflat la stânga comuniştilor şi complet aservit intereselor Moscovei. “Ei vor să introducă un sistem electoral care să ducă la un sistem bipartizan astfel încât partidul lui Plahotniuc şi partidul lui Dodon să controleze jocul. Din coaliţia pro-europeană de la Chişinău a rămas un oligarh care cooperează cu o slugă a lui Putin”. Având în vedere realitatea de la faţa locului: libertatea presei fiind călcată în picioare, iar “statul de drept e o vorbă goală”, el susţine că nu se poate trimite bani pentru a fi „tocaţi de aceste elite cleptocratice”.
Europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius a făcut un apel la autorităţile R. Moldova să nu se lase induşi în eroare de premisa că Bruxellesul este mare, orb, departe şi este gata mereu să mai scoată un cec din buzunar. “Vrem să vedem fapte şi schimbări reale în stil European.”
“Moldovenii călătoresc din 2014 fără vize. Am construit străzi, şcoli, grădiniţe, finanţăm reformarea administraţiei şi vom fi fericiţi să o facem în continuare. Dar nu cu orice preţ şi nu în orice condiţii. Finanţarea trebuie condiţionată de reforme reale care pot fi făcute numai când toate vocile din societate vor fi auzite în Parlament. Nu mai credem în vorbe, ci în fapte”, a specificat Monica Macovei atrăgând atenţia că propaganda rusească şi presa controlată de oligarhul Plahotniuc, ar duce la dezinformarea şi manipularea multor alegători.
Vicepreşedintele Grupului PPE, Marian Jean Marinescu, a comentat că neacordarea ajutorului financiar ar încuraja vocile pro-ruse. “Ajutorul trebuie acordat, dar întărită monitorizarea reformelor şi folosirii banilor.”
În replică, preşedintele Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu în cadrul conferinţei de presă din 17 mai i-a învinuit pe Maia Sandu şi Andrei Năstase pentru criticile aduse guvernării şi pentru faptul că ar fi încercat să influenţeze PPE, care să influenţeze UE ca să înceteze finanţarea sau cooperarea cu R. Moldova. “Maia Sandu şi Andrei Năstase şi-ar fi dorit ca ieri, Parlamentul European să aprobe şi o rezoluţie împotriva R. Moldova, împotriva schimbării sistemului electoral, vroiau să lase R. Moldova fără finanţare. Noi ne dorim schimbarea sistemului electoral şi nu există nicio înţelegere între Dodon şi Plahotniuc, între Candu şi alţii.”
Sursa:epochtimes.ro