andi cristea roÎn cazul în care elitele politice de la Chişinău nu vor înţelege că lucrurile se schimbă, ar putea fi măturate de la putere de către cetăţeni. De această părere este europarlamentarul Andi Cristea, preşedinte al Delegaţiei Parlamentare a Comitetului de Asociere UE-Republica Moldova, care susţine că „dacă cineva în RM îşi imaginează că merge şi aşa şi că UE face tot posibilul să tragă RM spre lumină, cu orice preţ, se înşeală”.

„Dacă cineva îşi imaginează că UE va pompa bani, resurse şi va pompa sprijin pentru drumul european al RM, în condiţiile în care pe intern nu este respectat votul oamenilor din noiembrie anul trecut, când majoritatea cetăţenilor a ales drumul către Europa, se înşală amarnic”, a declarat Andi Cristea, în cadrul emisiunii „Orizont European”, de la postul public de televiziune din România.

Europarlamentarul a făcut această declaraţie în contextul negocierilor de la Chişinău privind formarea majorităţii parlamentare şi a noi coaliţii de guvernare. „Dacă clasa politică şi mai ales elitele politice nu înţeleg că lucrurile se schimbă, e posibil să fie măturaţi, de către cetăţenii lor, desigur. Partidul Democrat este într-o situaţie foarte delicată, pentru că este partidul care a creat instabilitate. Ştirea zilei este că un guvern proeuropean a fost dărâmat de către un Partid Democrat, care a intrat într-un club nu foarte select, alături de PCRM şi PSRM. Deci lucrurile în RM sunt foarte fluide şi PD se poate face răspunzător”, susţine Andi Cristea.

Potrivit oficialului, o alianţă de guvernare cu participarea PCRM va afecta şi împrumutul de 150 de milioane de euro din partea României. „Acel împrumut are trei tranşe. Prima tranşă va fi dată, iar următoarele două sunt condiţionate de reformele implicite şi semnarea acordului cu FMI. Dacă cineva în RM îşi imaginează că merge şi aşa şi că UE face tot posibilul să tragă RM spre lumină, cu orice preţ, se înşeală. E ştiut faptul că RM nu este un stat la fel de puternic ca orice stat din UE. RM are probleme de identitate şi un stat care deja este slab şi cariat de aceste metehne ale partidelor politice poate să meargă într-un scenariu foarte dramatic”, a conchis oficialul.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, jurnalistul român Ovidiu Nahoi a menţionat că în RM ar putea exista un plan de rezervă în ceea ce priveşte formarea noii coaliţii de guvernare, doar că acest plan îl ştie numai oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Poate că există planul B, dar noi nu am fost pe la hotelul Nobil ca să aflăm, pentru că acolo se fac planurile pentru RM. Să spunem lucrurilor pe nume: în acest moment RM este la mâna unei singure persoane, care se cheamă Plahotniuc. Şi lucrul ăsta trebuie să îl spunem foarte clar: planul e la el şi el face jocurile, ca să fie foarte clar”, susţine Ovidiu Nahoi.

Jurnalistul nici nu exclude că în RM s-ar putea contura o alianţă între democraţi şi comunişti şi asta pentru că „în Republica Moldova se poate orice”.

La rândul său, analistul politic Oazu Nantoi a declarat, în cadrul aceleiaşi emisiuni, că elanul proeuropean în RM s-a consumat anul trecut şi că din tot acest elan RM a ajuns să fie stat captiv. Referindu-se la negocierile politice de la Chişinău, Oazu Nantoi a spus că o coaliţie de centru de stânga, PD-PCRM-PSRM, ar fi vulnerabilă, deoarece toţi cetăţenii care au sperat la apropierea de UE se vor poziţiona în opoziţie şi nu se ştie cum va evolua situaţia politică.

„Mai puţin probabilă este coaliţia PD-PCRM-PL, un fel de struţo-cămilă moldovenească. Trebuie să uităm de existenţa PCRM. Este o unealtă docilă a domnului Plahotniuc. Ei vor executa tot ce li se va spune. Stabilitatea despre care vorbeşte PD mai mult seamănă cu stabilitatea de la cimitir”, a adăugat Oazu Nantoi.

„Dacă clasa politică este una anchilozată, dacă ignoră total starea de spirite din societate, atunci vine timpul radicalismului politic. Când puterea în stat este uzurpată de nişte persoane care ignoră societatea, atunci societăţii îi rămâne doar să se revolte. Republica Moldova se află într-o criză profundă, balansează la limita ceea după care vine statul falit. Nu există soluţii uşoare şi rapide. Eu mizez mult pe mobilizarea societăţii. Doar pe această cale poate să se contureze o depăşire a acestei faze nefericite în care noi ne aflăm”, a fost concluzia analistul politic.

Sursa:jurnal.md

(69 accesari)