Europarlamentar german, despre riscul amânării asistenţei financiare pentru RM după votarea sistemului mixt: „Cetăţenii aşteaptă să ajutăm ţara, nu oligarhii şi oamenii cu bani”
Criticile externe după votarea sistemului mixt de către guvernarea de la Chişinău nu contenesc. Europarlamentara germană Rebecca Harms atenţionează că ignorarea opiniei Comisiei de la Veneţia şi, implicit, a condiţiilor impuse de finanţatorii europeni ai Republicii Moldova ar putea lăsa ţara noastră fără ajutorul financiar.
„Noi am discutat cu Comisia Europeană, şi în cazul în care opinia Comisiei Veneţia nu este luată în considerare, am putea amâna asistenţa macro-financiară pentru Moldova. Nu am amânat votul în Parlamentul European, dar în textul adoptat de noi sunt foarte clar precizate condiţiile noastre şi consecinţele neaplicării recomandărilor Comisiei de la Veneţia”, a declarat Rebecca Harms la Europa Liberă.
Comisia de la Veneţia este foarte experimentată când vine vorba de observarea schimbării sistemelor electorale şi deja a indicat că sistemul proporţional se potriveşte mult mai bine situaţiei din Moldova decât cel mixt. În plus, Comisia de la Veneţia a indicat că nu ar trebui schimbat sistemul electoral un an înaintea alegerilor. Iată de ce le-am spus tuturor politicienilor moldoveni care în ultima vreme au venit la Bruxelles si Strasbourg să discute cu noi despre asta, să urmeze opinia Comisiei Veneţia”, a adăugat deputatul european.
Europarlamentara germană a adăugat că cetăţenii moldoveni aşteaptă ca UE să sprijine reformele din Moldova, iar instituţiile europene trebuie să fie atente şi să nu fie complice cu corupţii de la Chişinău.
„Lupta împotriva corupţiei, o justiţie independentă şi dreaptă, crearea unei clase de lucrători la stat, funcţionari publici care să fie capabili să dea socoteală publicului pentru activitatea lor, să se comporte responsabil şi în interesul publicului, aşadar cetăţenii aşteaptă se ajutăm ţara în această construcţie a unei noi Moldove pentru cetăţeni, nu pentru structurile politice şi administrative, nu pentru oligarhi şi oamenii cu bani, ci pentru oamenii de rând, pe umerii cărora, de fapt, stă ţara. Asta este ceea ce nu doar moldovenii, dar şi ucrainenii sau georgienii aşteaptă de la noi. De aceea, UE trebuie să fie foarte atentă şi să nu fie complice cu corupţii din aceste ţări. UE trebuie să susţină în mod sistematic lupta împotriva corupţiei din aceste ţări”, a conchis Rebecca Harms.
Sursa:jurnal.md