Deputat român: Maşinăria europeană s-a pus în mişcare pentru „taxarea” jocului duplicitar al tandemului Plahotniuc-Dodon; Au adus lucrurile în punctul în care este reevaluat locul RM în politica UE

Imagine implicită

Declaraţia comună a celor mai influente partide europene, PPE şi ALDE, prin care este cerută revizuirea cât mai curând posibil a Acordului de Asociere RM-UE, nu este doar o mişcare de presiune. Din cauza acţiunilor regimului condus de Vladimir Plahotniuc, s-a ajuns în punctul în care este reevaluat locul Republicii Moldova în politica Uniunii Europene. Declaraţiile aparţin deputatului român Cătălin Predoiu.

„Maşinăria politică europeană s-a pus în mişcare în sensul „taxării” jocului politic duplicitar practicat de tandemul Plahotniuc – Dodon în Republica Moldova. Declaraţia comunā PPE – ALDE care cere instituţiilor comune reevaluarea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova este mai mult decât o mişcare de presiune. Este semnalul că autoritarismul de stat din Republica Moldova, presiunile asupra societãţii civile şi forţarea schimbării legii electorale, împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneţia, pe fondul corupţiei endemice, au adus lucrurile în punctul în care este reevaluat locul Republicii Moldova în politica UE”, a declarat Cătălin Predoiu.

Cu alte cuvinte, spune deputatul PNL, nu mai e vorba de sistarea finanţării, ci de discutarea racordării la UE.

„Plahotniuc trebuie să oprească de urgenţă acest curs politic prin respectarea literei şi spiritului Acordului de Asociere şi a recomandărilor Bruxelles-ului”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Precizăm că, acum două zile, Partidul Popular European şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa au solicitat instituţiilor UE, inclusiv Serviciului European de Acţiune Externă, precum şi Consiliului Europei, să evalueze imediat declinul statului de drept şi a standardelelor democratice în Republica Moldova, să oprească orice finanţare din partea UE, să aplice cea mai strictă condiţionalitate pentru orice asistenţă financiară viitoare şi să reevalueze cât mai curând posibil Acordul de Asociere UE-RM.

Într-o declaraţie comună, liderul PPE Joseph Daul şi preşedintele ALDE Hans van Baalen au condamnat acţiunile alianţei PD-PSRM, în frunte cu Plahotniuc, şi s-au arăta îngrijoraţi de procesul de deteriorare a statului de drept şi a standardelor democratice în Republica Moldova.

Sursa:jurnal.md