Acordarea asistenţei financiare pentru Republica Moldova depinde implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia. O spune tranşant europarlamentarul Siegfried Mureşan care atenţionează autorităţile de la Chişinău că fiecare tranşă din cele 100 de milioane de euro destinate ţării noastre va fi blocată până la îndeplinirea reformelor asumate.

„Banii sunt prevăzuţi a fi acordaţi de Comisia Europeană în trei tranşe, iar, înainte de plata fiecărei tranşe, autorităţile de la Chişinău trebuie să demonstreze că au realizat progrese în mai multe domenii care trebuie reformate pentru ca Republica Moldova să devină un stat modern, cu o economie stabilă şi tot mai competitivă pe piaţa globală şi cu nivel de trai din ce în ce mai prosper pentru toţi cetăţenii săi. Dacă aceste progrese vor fi realizate, banii vor fi livraţi la termenul stabilit de Comisia Europeană, dar, dacă nu se vor înregistra progrese, fiecare tranşă va putea fi blocată până la îndeplinirea reformelor asumate. Acţiunile Guvernului Republicii Moldova au dus deja la întârzierea adoptării acestei decizii de finanţare şi au creat incertitudine cu privire la acordarea banilor. Noi avem banii şi vrem să îi acordăm, vrem ca aceşti bani să ajungă la oameni, dar totul depinde de implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia de către Guvern”, a declarat Siegfried Mureşan.

Europarlamentarul afirmă că a cerut, în calitatea sa de responsabil din partea Comisiei pentru bugete pe avizul privind programul de asistenţă macrofinanciară pentru Republica Moldova, ca banii să fie acordaţi cu condiţia ca autorităţile de la Chişinău să îndeplinească mai multe condiţionalităţi legate de progrese concrete în domenii precum combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, întărirea statului de drept, a sistemului bancar şi respectarea sistemului parlamentar pluripartit.

„Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să înţeleagă că aceşti bani sunt meniţi să-i ajute pe ei, şi nu pe oligarhi, iar, pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca politicienii din Republica Moldova să facă proba voinţei lor de a lupta cu corupţia şi de a întări statul de drept şi sistemul de justiţie. Republica Moldova are nevoie de aceşti bani ca să-şi finanţeze cheltuielile curente, să-şi stabilizeze economia, acesta este şi motivul pentru care Uniunea Europeană oferă acest ajutor, iar eu vreau ca banii să fie livraţi cât mai repede. Trebuie să ne asigurăm, însă, că sprijinul financiar pe care Uniunea Europeană îl oferă Republicii Moldova nu ajunge în buzunarele politicienilor corupţi, ci că ei sunt utilizaţi acolo unde este cu adevărat nevoie de ei, în folosul oamenilor de rând”, a adăugat europarlamentarul.

Sursa:jurnal.md

(13 accesari)