Europarlamentar: „Sistemul mixt a fost votat de o adunătură de conjunctură, fără legitimitate; ​Prin votul lor au provocat o pierdere extrem de gravă a credibilităţii RM pe plan internaţional”

Imagine implicită

Votul celor 74 de deputaţi moldoveni pentru sistemul mixt a afectat extrem de grav credibilitatea Republicii Moldova pe plan internaţional. Declaraţia aparţine europarlamentarul român Siegfried Mureşan şi a fost făcută în cadrul unei intervenţii telefonice la Cabinetul din Umbră. Deputatul european a accentuat că sistemul electoral a fost modificat o „adunătură de conjunctură” care nu are nicio legitimitate.

„Situaţia creată de 74 de pioni parlamentari la Chişinău este extrem de serioasă şi de aceea răspunsul UE va fi unul ferm şi extrem de bine pregătit. Va urma o analiză extrem de atentă a situaţiei de la Chişinău, a relaţiei dintre RM şi UE şi a ceea ce s-a votat în Parlamentul RM.

Să nu uităm că votul a avut loc mod netransparent, nu a existat o dezbatere publică, nu s-a ştiut înainte exact ce texte vor fi supuse votului. Evaluarea va porni de la ceea ce liderii europeni au transmis Parlamentului, Guvernului când s-au întâlnit la Bruxelles, de la cel mai înalt nivel, de la preşedintele Consiliului European, de la Comisia Europeană, din plenul Parlamentului European. S-a spus: „implementaţi recomandările Comisiei de la Veneţia de la A la Z”. Au venit la Chişinău şi au făcut pe dos”, a menţionat Siegfried Mureşan.

„Majoritatea parlamentară actuală nu a fost legitimată la nici un fel de alegeri. Sunt o adunătură de conjunctură, de aceea este greu de înţeles votul lor. Votul acestor 74 de parlamentari contravine discuţiilor, angajamentelor pe care RM şi le-a luat la nivel european”, a adăugat europarlamentarul.

Consecinţele sunt dramatice pentru Republica Moldova. Actuala majoritate parlamentară nu mai are credibilitate în cancelariile europene, iar ţara va fi ocolită de investitorii străini, spune Siegfried Mureşan.

„Prin votul lor au dus la pierdere extrem de gravă a credibilităţii RM pe plan internaţional. Toţi liderii europeni, toate cancelariile europene, toţi şefii de state şi de guverne vor primi şi o informare legată de RM. Acolo va scrie scurt şi clar că 74 de parlamentari au modificat legislaţia electorală în contradicţie cu avizul Comisiei de la Veneţia, a tuturor solicitărilor partenerilor internaţionali de a ţine cont de acest aviz în totalitate.

Consecinţa este pierderea încrederii tuturor oamenilor politici din Europa în această majoritate şi pierderea încrederii investitorilor în RM. UE are pentru Moldova asistenţă de 100 de milioane de euro. Vrem ca aceşti bani să ajungă la oameni cât mai rapid. Dacă aceşti bani nu vor veni este o urmare a acţiunii necumpătate a majorităţii parlamentare, a Guvernului şi nu ca urmare a unei UE rele, care a fost întotdeauna alături de cetăţenii RM”, a conchis Siegfried Mureşan.

Sursa:jurnal.md