Europarlamentari din CINCI grupuri politice cer regimului de la Chişinău să RETRAGĂ proiectul de modificare a sistemului electoral; Declaraţie în adresa PD şi PSRM // DOC

Imagine implicită

UE continuă să pună presiune pe regimul de la Chişinău, care ţine morţiş să modifice sistemul electoral pentru a-şi asigura menţinerea la putere şi după următoarele alegeri parlamentare. După ce săptămâna trecută a abundat de reacţii imperative şi declaraţii dure din partea instituţiilor UE şi a înalţilor oficiali europeni, acum şi un număr impunător de europarlamentari din majoritatea grupurilor politice din Parlamentul European le cer guvernanţilor de la Chişinău să retragă imediat proiectul promovat de tandemul PD-PSRM.

Europarlamentarul Cristian Preda a publicat o declaraţie semnată de 25 de europarlamentari şi adresată PD şi PSRM, cărora li se cere să renunţe la controversatul proiect.

„După ce, acum o săptămână, le-am cerut, în întâlnirea avută la Bruxelles, domnilor Filip, Candu, Lupu şi Plahotniuc să retragă proiectul de lege care modifică sistemul de vot din Moldova, azi mi se alătură alţi 24 deputaţi europeni din grupurile PPE, liberal, conservator, socialist şi ecologist, prin intermediul unei scrisori adresate responsabililor politici de la Chişinău”, scrie eurodeputatul Cristian Preda.

De la ratificarea Acordului de Asociere RM-UE, am urmărit îndeaproape evoluţiile de la voi din ţară şi vrem să vedem continuarea parcursului european. Suntem profund îngrijoraţi de recentele evoluţii din RM. Modificarea sistemului electoral promovată de partidele pe care le reprezentaţi provoacă întrebări serioase privind angajamentele voastre la procesele democratice. Democraţia este inima Uniunii Europene şi aşteptăm angajamente puternice la valorile democratice din partea ţărilor pe care le sprijinim.

Adoptarea noii legi electorale într-o manieră netransparentă, fără o consultare reală a opoziţiei şi societăţii civile, ne face să credem că o asemenea schimbare vine să aducă beneficii pentru câteva persoane şi nu pentru poporul Republicii Moldova. Modificarea sistemului electoral este o reformă substanţială şi fără acceptul tuturor părţilor interesate va slăbi încrederea oamenilor în procesul electoral.

Aşteptăm ca autorităţile RM să întreprindă rapid măsuri în privinţa problemelor reale ale oamenilor, precum lupta cu corupţia, investigarea jafului bancar şi recuperarea banilor furaţi, reforma justiţiei, asigurarea libertăţii presei, respectarea drepturilor omului, îmbunătăţirea dezvoltării mediului de afaceri, crearea locurilor de muncă etc. Ţinem să amintim că Moldova trebuie să întreprindă urgent paşi în privinţa transparentizării finanţării partidelor şi a campaniilor electorale pentru a opri grupări corupte să captureze puterea.

În această situaţie, vă îndemnăm să luaţi în serios opinia Comisiei de la Veneţia şi să RETRAGEŢI proiectul privind noul sistem electoral. Ţinem să vă amintim că un sistem electoral reprezentativ şi echitabil este crucial pentru consolidarea democraţiei şi a statului de drept în RM, care sunt esenţiale pentru parcursul integrării în UE. Vom continua să monitorizăm îndeaproape evoluţia lucrurilor în acest sens la voi în ţară”, se spune în declaraţie.

Sursa:jurnal.md