Europarlamentarul Petras Auštrevičius: „Dodon va trebui să răspundă la o serie de întrebări foarte dure”

Imagine implicită

Modul în care au fost anulate alegerile din Chișinău ridică multe semne de întrebare. Ceea ce vedem în Republica Moldova ne pune pe gânduri. Declarațiile au fost făcute de către europarlamentarul Petras Auštrevičius, raportorul Parlamentului European pentru Moldova, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

„Vedem în această decizie o legătură imediată cu Acordul de Asociere, căci acesta se bazează pe anumite principii politice, pe respectarea mecanismelor democratice precum statul de drept, codecizii imparțiale etc. Felul în care această decizie a fost luată ridică semne de întrebare. Dl Andrei Năstase a făcut campanie împotriva corupției, împotriva partidelor aflate la guvernare. Deci ne punem întrebări. De ce tocmai dl Năstase?”, a adăugat deputatul european.

„Regretăm faptul că autoritățile de la Chișinău au ignorat recomandarea Comisiei Veneția cu privire la schimbarea Legii electorale, iar acest lucru rămâne un mare obstacol în calea acordării asistenței macrofinanciare. Ceea ce vedem în Moldova ne pune pe gânduri. Avem bănuiala că justiția este influențată politic. M-am întrebat de ce jurnaliștii nu au fost lăsați să asiste în sala de judecată, de ce a fost anunțată în secret și aproape de miezul nopții”, a mai spus Petras Auštrevičius.

 Totodată, europarlamentarul Petras Auštrevičius a menționat că Igor Dodon, careva participa la ședința Comisiei de Asociere UE-RM, va trebui să răspundă la o serie de întrebări dure.

„Dodon vine aici, la Bruxelles, pentru ședința Comisiei de Asociere UE-Moldova. Dl Dodon va trebui să răspundă la o serie de întrebări foarte dure. Aceste întrebări sunt: cum veți organiza alegerile, în baza cărei legi electorale, ce se întâmplă cu ancheta privind frauda bancară, ce se întâmplă cu invalidarea alegerii dlui Năstase. Așteptăm cu nerăbdare răspunsurile dlui Dodon la aceste întrebări”, a punctat deputatul European.

Sursa:jurnal.md