Europarlamentarul Siegfried Mureşan: „Când un guvern face modificări rapide şi cu impact imediat, suntem obligaţi să suspectăm că le face în propriul interes”

Imagine implicită

muresanCând România a modificat sistemul electoral, s-a sperat că se va reuşi reformarea clasei politice, responsabilizarea politicienilor, dar s-a ajuns la faptul că în Parlament au intrat acele persoane care şi-au putut finanţa singuri campaniile, baronii locali, cu alte cuvinte.

Or, Parlamentul României nu a devenit mai bun, mai credibil sau mai competent odată cu introducerea votului uninominal, afirmă europarlamentarul Siegfried Mureşan, care atenţionează că nici în Moldova nu există o credibilitate a partidelor de guvernare.

„La sfârşitul anului trecut, am avut alegeri prezidenţiale în Republica Moldova şi am observat multe probleme în procesul electoral. În primul rând, lipsa de transparenţă în finanţarea partidelor politice în campania electorală. Iar măsurile de îmbunătăţire ar fi reforma Codului Audiovizual şi reforma teritorial-administrativă”, a menţionat Siegfried Mureşan, în cadrul conferinţei internaţionale „Schimbarea Sistemului Electoral în Republica Moldova: Pro şi Contra”, care a avut loc astăzi, la Chişinău.

Europarlamentarul a mai spus că în spatele promovării uninominalului în RM se ascund interesele unor persoane concrete.

„Când un guvern face modificări rapide şi cu impact imediat, e evident că suntem cu toţii obligaţi să suspectăm că le face în propriul interes. Ultima experienţă în acest sens am avut-o la mine acasă, în România, când, la sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul a încercat să modifice, prin ordonanţă de urgenţă, legislaţia care să decriminalizeze abuzul în serviciu. După cum bine ştiţi, oamenii au ieşit în stradă. De aceea spun că modificarea legislaţiei cu un an şi jumătate înainte de alegeri, atât de rapid, evident că îi face pe toţi suspicioşi”, a declarant Mureşan.

Europarlamentarul a mai adăugat că un mare minus al votului uninominal este că nu toţi oamenii vor putea fi reprezentaţi de candidaţii doriţi în Parlament, aşa cum se speculează.

„Trebuie să ţinem cont de diversitatea de minorităţi din Republica Moldova. Şi e clar că un sistem uninominal ar exlude interesele unor oameni dintre cele reprezentate în Parlament. Totodată, Republica Moldova are o mare parte a populaţiei care este în afara graniţei ţării şi aceşti oameni tot trebuie să fie reprezentaţi în Parlament, alffel ar fi o îngrădire a drepturilor cetăţenilor din Diasporă în raport cu cetăţenii din interiorul ţării”, a conchis Mureşan.

Sursa:jurnal.md