Europenii promit că vor susţine Moldova în privinţa semnării Acordul de asociere cu UE
Marea Britanie, Polonia şi Suedia încurajează Republica Moldova să continue implementarea reformelor şi promit că vor acorda sprijin ţării noastre în ceea ce priveşte semnarea Acordului de Asociere şi cel de Liber schimb cu Uniunea Europeană, în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de Vilnius.
Menţionăm că miniştrii de externe ai celor trei ţări se află într-o vizită oficială în Republica Moldova, în cadrul căreia, au avut întrevederi oficiale cu reprezentanţii conducerii de vârf ai ţării noastre, printre care preşedintele Nicolae Timofti, premierul Vlad Filat, spicherul Marian Lupu şi liderul PCRM Vladimir Voronin.
În după-amiaza zilei de astăzi, cei trei miniştri au susţinut o conferinţă de presă în comun cu premierul Vlad Filat.
Vlad Filat le-a mulţumit oaspeţilor pentru suportul acordat Republicii Moldova, precizând că a discutat cu ei despre evoluţia negocierilor în vederea semnării Acordului de Asociere, despre procesele interne din Republica Moldova şi despre obiectivele comune ale Republicii Moldova şi UE. „Important este că Republica Moldova, prin acţiunile sale, a menţinut ritmul necesar şi a implementat angajamentele asumate în faţa partenerilor externi. Ţara noastră va continua în acest ritm”, a dat asigurări premierul Vlad Filat.
Ministrul de Externe a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, William Hague, a anunţat că este pentru prima dată când un ministru de externe a ţării sale efectuează o vizită în Republica Moldova, menţionând că acesta este un semnal de sprijin în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. „Noi sprijinim programul de reforme iniţiat de Guvernului Republicii Moldova. Este un program ambiţios. Important este ca toate domeniile să lucreze în conformitate cu norma legală”, a specificat William Hague.
Şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw SIKORSKI, a reiterat sprijinul Uniunii Europene în semnarea Acordului de Asociere. „Prima dată când am vizitat Republica Moldova, vă aflaţi în perioada după turbulenţele stradale. Sincer credeam că vă îndreptaţi spre un viitor de stat ratat. Acum, Republica Moldova se mişcă cu paşi siguri spre aderarea la Uniunea Europeană. Acum negociem un Acord ambiţios. Republica Moldova a realizat cele mai rapide progrese în comparaţie cu toate celelalte state incluse în Parteneriatul Estic. Ne apropiem de final. Eu sunt încrezător că la Summit-ul de la Vilnius vom pune ştampila de aprobare pentru această apropiere cu UE”, a declarat Radoslaw Sikorski.
La rândul său, ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt, a dat asigurări că Uniunea Europeană sprijină ferm Republica Moldova. „Vreau să vă felicit cu aceste progrese. Sperăm că veţi menţine această orientare strategică a politicilor dumneavoastră ca să cimentaţi acelaşi succes. Pot să vă promitem că noi o să facem tot posibilul să urgentăm ratificarea acestui Acord. Este un semnal bun”, a declarat ministrul suedez de Externe.
După vizita celor trei oficiali europeni, în Republica Moldova va veni, într-o vizită de două zile, şi prim-ministrul Letoniei, Valdis Dombrovskis. Oficialul leton se va afla la Chişinău pe 20 şi 21 februarie. Potrivit serviciului de presă al Guvernului, premierul leton va avea întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului Marian Lupu şi cu primul ministru Vlad Filat. Vlad Filat şi Valdis Dombrovskis vor prezida o şedinţă a delegaţiilor guvernamentale, iar ulterior vor susţine o conferinţă de presă comună.
Precizăm că vizitele înalţilor demnitari europeni se produc în paralel cu mai multe luări de atitudine din afară, oarecum sceptice, vizavi de şansele Republicii Moldova de a semna la Vilnius Acordul de asociere cu UE. O asemenea atitudine a exprimat acum două zile chiar şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, care a declarat, pentru un post de radio polonez că Ucraina este cea care are şanse reale să semneze acest acord şi nu Republica Moldova. „Acest lucru nu este posibil din punct de vedere tehnic, deoarece textul Acordului cu Ucraina a fost deja convenit. Unele traduceri sunt gata sau aproape gata. Deci, potrivit criteriilor tehnice, în curând vom fi pregătiţi să semnăm Acordul cu Ucraina. Cât despre alte ţări ale Parteneriatului Estic trebuie să fie finalizate negocierile şi după aceea să fie parafat Acordul”, a declarat Sikorski într-un interviu pentru „Polskie Radio”.
O atitudine similară a exprimat şi directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, care crede că Republica Moldova a ratat competiţia cu Ucraina şi nu va reuşi semnarea acestor acorduri în toamna anului curent.