EVZ // Investigația INTEGRALĂ care scoate la lumină legăturile de tip MAFIOT ale lui Plahotniuc cu MAFIA rusească
„Evenimentul zilei” de la București dezvăluie rețeaua de tip mafiot care îl are în prim-plan pe Vladimir Plahotniuc.
Oligarhul acuzat că are legături dubioase cu politicieni și personalități publice din România a fost monitorizat de o importantă structură internațională de securitate, care a descoperit conexiunile acestuia cu Mafia Rusă.
Plahotniuc a fost identificat ca unealtă a temutului sindicat al crimei Solntsevskaya Bratva. Asupra unui lider al crimei organizate de la Moscova, structură mafiotă la care ar fi aderat și afaceristul din Republica Moldova, FBI a descoperit pașapoarte cu diverse identități, emise de state diferite, la fel cum avea și Vladimir Plahotniuc. Documente secrete arată că gruparea mafiotă de la Moscova a încercat să pătrundă în politica mai multor state.
Un document oficial emis de Biroul Interpol de la Roma anunța, în anul 2007, inițierea unei supravegheri a lui Vladimir Plahotniuc, oligarhul din Republica Moldova acuzat de mii de basarabeni că a pus mâna pe structurile statului, în Republica Moldova. Afaceristul figura în evidențele organizației internaționale care monitorizează infractorii cu două pașapoarte eliberate de autoritățile din România: unul anulat, în anul 2007, iar altul emis pe 29 iulie 2011.
În nota Interpol Roma se precizează că Plahotniuc este suspectat de „asociere la grupuri criminale, crimă organizată și spălare de bani”.
Biroul Interpol Roma a cerut autorităților din Republica Moldova să pună la dispoziție informații despre Vladimir Plahotniuc, care era bănuit de legături cu gruparea criminală Solntsevskaya Bratva, considerat cel mai mare și cel mai puternic sindicat al crimei din mafia rusă.
Legături cu sindicatul crimei din Moscova
În solicitarea adresată autorităților din Republica Moldova, în care cerea date despre Vladimir Plahotniuc, Interpol preciza: „Începând cu anul 2005, structurile noastre competente au adunat imobiliare, în Desenzano del Garda și Sirmione, în spatele cărora au stat operatori financiari străini, legați cu principalele grupări oligarhice din Rusia. Aceste persoane veneau în Italia cu zboruri private, la indicația grupărilor criminale, precum Solntsevskaya”.
Documente secrete, făcute publice în timpul scandalului WikiLeaks, din anul 2010, arată că gruparea Solntsevskaya Bratva, al cărei nume cartierul Solntsevo, Moscova, operează sub protecția FSB, serviciul de securitate al Federației Ruse. Dezvăluirile făcute de WikiLeaks arată că Interpol monitoriza activitatea unor organizații de crimă organizată, iar grupări mafiote ruse, precum Podolskaya și Solntsevskaya, din Moscova, din Mexic.
Lider al mafiei, identități multiple, ca și Plahotniuc
Solntsevskaya este suspectată de tentative de penetrare în politica mai multor state. S-a aflat, de exemplu, că Israelul a dejucat o astfel de tentativă, după ce s-a demonstrat că gruparea mafiotă se ocupa cu spălare de bani în Țara Sfântă. Printre alte „preocupări” ale mafioților ruși se numără asasinate comandă, extorcare jocuri de noroc ilegale, pariuri, trafic cu armament, criminalitatea informatică, trafic de ființe umane, prostituție, trafic de droguri, furturi, incendiere, luare de mită, spălare de bani, fraudă, furt, crimă, furt de mașini sau comerț ilegal cu organe.
Cel mai cunoscut lider al Solntsevskaya a fost Vyacheslav Kirillovich Ivankov, asasinat pe 28 iulie 2009, într-un restaurant din Moscova. Ivankov a fost arestat de FBI, în SUA, pe 8 iunie 1995, fiind acuzat de extorcare de 2,7 milioane de dolari de la o firmă de consultanță de investiții.
Coincidență stranie cu Plahotniuc: în momentul arestării sale, Ivankov avea asupra sa mai multe pașapoarte cu mai multe identități, eliberate de țări diferite. Așa cum am arătat în ediția de marți, Plahotniuc a avut două identități: în România se numea Vlad Ulinici, iar în Republica Moldova Vladimir Plahotniuc. În acte, oligarhul moldovean, pe lângă numele diferit, a indicat și date de naștere diferite, care modifică Codul Numeric Personal (CNP), după care este verificată orice persoană de către autorități sau instituții bancare. La data nașterii, în pașaportul moldovenesc figurează ziua de 28 decembrie 1965, iar în cel românesc este trecută ziua de 1 ianuarie 1966.
Dispariția misterioasă a unor file din dosarul Interpol Moldova Plahotniuc a recunoscut că a fost monitorizat de Interpol, în 2007, deși negase, inițial, informațiile apărute în presă și confirmate de fostul ministrul de Interne moldovean, Dorin Recean.
„Am fost sub monitorizare o anumită perioadă. În aceeași listă erau și alte persoane importante din structurile de stat ale altor țări. Și asta pentru că am aterizat cu un avion charter într-o regiune din nordul Italiei, unde oameni de afaceri din Rusia au făcut mai multe achiziții de imobile“, a spus Plahotniuc. Acesta a adăugat că „toți putem fi monitorizați de Interpol. E o procedură clasică, simplă și absolut legală”.
La rândul lui, Dorin Răcean a declarat că dosarul legat de Plahotniuc a fost închis, în anul 2008, dar, din arhiva biroului local Interpol au dispărut 13 file.
Furt uriaș, descoperit de autoritățile britanice Numele lui Vladimir Plahotniuc a fost pomenit și de autoritățile britanice. Înalta Curte de Justiție de la Londra a dezvăluit o serie de documente, provenite de la mai multe companii din Anglia și Scoția, care demonstrează că un anume Plahotniuc ar fi beneficiarul a zeci de milioane de euro, prin furtul a circa 80% din sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova.
Concret, susțin autoritățile britanice, oligarhul s-ar fi îmbogățit în urma atacurilor de tip raider din anii 2010 și 2011. În acea perioadă, în urma unor decizii judecătorești, considerate ilegale, mai multe pachete de acțiuni ale Băncii de Economii, Moldova Agroindbank, Victoriabank și ale societății de asigurări ASITO au ajuns, în mod fraudulos, în posesia unor companii off-shore. Plahotniuc este acuzat și de concesionarea păguboasă a Aeroportului Internațional Chișinău.
Afaceri cu dansatoare, țigări și combustibil
Despre afacerile dubioase ale lui Vladimir Plahotniuc, presa din Chișinău a scris că au început, la începutul anilor ’90, cu „exportul” de dansatoare în străinătate, în fapt un paravan pentru prostituție de lux, printr-o agenție de turism. De asemenea, în perioada 1998-2001, oligarhul ar fi coordonat firmele care se ocupau cu distribuția și comercializarea țigărilor de la întreprinderea Tutun – CTC, pe atunci una dintre cele mai profitabile afaceri. Tot în aceeași perioadă, autoritățile române au identificat numeroase rețele de traficanți de țigări dinspre Republica Moldova, în care ar fi fost implicat un anume Vlad Ulinici, în fapt al doilea nume al lui Vladimir Plahotniuc.
Plahotniuc, în schimb, spunea că s-a ocupat de cules de struguri, din care a făcut vin și l-a exportat în Rusia. Din biografia lui reiese că, între anii 1991 și 1993, a lucrat la Centrul de prevenire și reabilitare a copiilor victime ale violenței, „Minor”, din cadrul Primăriei Chișinău. Apoi, ca economist într-o companie cu capital
străin Euro Est Hundel Ltd Moldova, iar mai târziu, compania Voyage SRL Moldova. În 1995 a fondat grupul financiar moldo-american de Angels, pe care l-a condus până în 2001. Tot în acel an a fost numit director comercial al companiei care se ocupa de importul și vânzarea de produse petroliere, Petrom Moldova SA. A devenit CEO al companiei și a activat în această funcție până în 2010. În 2005, a fost ales ca vice-președinte al Consiliului de administrație al băncii comerciale Victoriabank, astăzi una din cele mai mari bănci din Republica Moldova, iar în 2006 a devenit președinte, funcție pe care a îndeplinit-o până în ianuarie 2011.
Control asupra traficului cu combustibil
Din poziția de șef al Petrom, în perioada în care șeful statului era Vladimir Voronin, Plahoniuc s-a îmbogățit în urma comerțului cu benzină și motorină. „E omul rușilor”, spunea Dragoș Nedelcu, în „Evenimentul zilei”, „așa că tot el a generat și criza gazului rusesc din Moldova”.
Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, vine, anul acesta, cu completări: „Era o sucursală a Petromului, care avea o condiție avantajoasă. Ei luau la jumătate de preț petrolul, printr-o decizie destul de aberantă a conducerii de atunci. Petromul, încă neprivatizat, le permitea să ia la jumătate de preț pentru a reinvesti. Banii erau reinvestiți în România, în procesul politic”.
O analiză a Transparency International privind contrabanda cu produse petroliere din Republica Moldova arată că România era printre principalii exportatori în țara de peste Prut, după Ucraina, în perioada în care Petrom era condusă de Plahotniuc. A condus Petrom, din postura de director general, timp de nouă ani. Mai mult, prin intermediul firmei Victoria Invest Ltd, Vlad Plahotniuc a obținut controlul asupra a 35% din acțiuni, în decembrie 2003, pe care le-a vândut, în 2008, contra sumei de 24 de milioane de euro.
Big-brother în camerele de hotel
În Chișinău, cea mai cunoscută locație de cazare este Hotel Nobil, care aparține lui Vladimir Plahotniuc. În acest hotel, Dragoș Nedelcu scria că s-a întâlnit cu Cozmin Gușă, în anul 2010. În perioada în care s-a aflat în Republica Moldova, trimis de Sorin Ovidiu Vîntu, mulți vorbeau că toate camerele din Hotel Nobil sunt dotate cu aparatură. Cine îl deranja pe Plahotniuc din lumea mafiotă, dispărea subit… sau se retrăgea o perioada îndelungată la țară. Așa a ajuns să conducă Moldova.
Pe Nedelcu îl completează, acum, și Ion Sturza, care a declarat, pentru Adevărul live, că Plahotniuc „întotdeauna a utilizat șantajul, coruperea, inclusiv prin metode mai puțin ortodoxe”. „El avea un club de noapte la Chișinău, care era vizitat de tot felul de politicieni de la București”, a subliniat Sturza.
Clubul preferat de politicieni români
Clubul de noapte la care face referire Ion Sturza se numește „Drive” (foto), o locație exclusivistă amplasată într-o zonă ultra-centrală a Chișinăului, în incinta Hotelului Codru. Este deținut de firma ÎCS „Drive” SRL, care, la rândul său, aparține în proporție de 100 % firmei off-shore „Otiv Prime Hospitality BV”, înregistrată în Olanda.
„Otiv Prime Hospitality BV” deține și ÎCS „Codru Hospitality” SRL (Hotelul Codru) și ÎCS „Nobil Club” SRL (Hotelul Nobil), despre care presa a scris că aparțin lui Vlad Plahotniuc. Clădirea în care este amplasat Clubul Drive aparțin unei alte firme controlate de oligarh, ÎCS „Finpar Invest” SRL.
Are vilă de lux în Pipera
În anul 2009, atunci când Vladimir Plahotniuc a solicitat schimbarea numelui în Vlad Ulinici, el a declarat că are domiciliul într-o zonă rezidențială: pe strada Erou Iancu Nicolae, din orașul Voluntari, din județul Ilfov. Casa cu un etaj este ascunsă pe o străduță, alături de alte vile de lux din zonă. Locuitorii susțin, însă, că Plahotniuc vine rar pe acolo.
Avertismentul lui Traian Băsescu: „O Moldovă destabilizată de Plahotniuc, un risc de securitate națională pentru România”
Fostul președinte al României, Traian Băsescu (foto), a declarat că actualul guvern din Republica Moldova este „puternic afectat” de influența lui Vladimir Plahotniuc. Băsescu susține că actualul premier, Pavel Filip, este „lacheul lui Plahotniuc”. Despre „acest mogul”, Plahotniuc, fostul șef al statului a mai spus că „în loc să fie cu Filat (Vlad Filat, fost premier condamnat pentru corupție – n. r.) în pușcărie, el stă și face guverne”. „Știu cine a mâncat din mâna lui Plahotniuc, din România, și cine mănâncă și acum”, a adăugat fostul șef al statului, la B1TV. Întrebat la cine se referă, acesta a recunoscut că este vorba despre „politicieni, în primul rând”. „Totul are o limită. O Moldova destabilizată de Plahotniuc înseamnă un risc de securitate națională pentru România”, avertizează Băsescu.
Sursa: Evenimentul Zilei, România