Ex-judecator CEDO: „Reforma justitiei este o iluzie”

Imagine implicită

„Reformă cu procurori și judecători profund corupți - o iluzie”Justiția din Republica Moldova este într-o stare deplorabilă. Să faci reformă cu procurori și magistrați profund corupți este o iluzie. Declarația îi aparține fostului judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi.

„În primul rând, este o lipsă totală de profesionalism: procurorii și judecătorii noștri nu cunosc legea. Al doilea lucru e nivelul foarte înalt  al corupției. Eu niciodată în viață nu puteam să cred că organele judecătorești, la noi în țară, neavând răspuns la argumentele avocatului, în loc să îi dea câștig de cauză, preferă altă cale, calea dosirii documentelor”, a declarat Pavlovschi la Europa Liberă.

„Cred că autoritățile naționale ale Moldovei, dacă ele sunt sincere în dorința lor de combatere a acestui flagel, trebuie să înceapă cu anchetarea cauzelor de adoptare a deciziilor ilegale de către judecătorii noștri”, a mai spus fostul magistrat european.

El a adăugat că majorarea salariilor pentru judecători nu este o soluție viabilă pentru reformarea justiției moldovenești.

„Pentru acei care s-au obișnuit să trăiască din mita primită, clar că niciodată niciun stat nu va fi în stare să plătească propriilor judecători salariul egal cu mărimea mitei pe care ei o primesc de la corupționeri”, a menționat Pavlovschi.

Expertul s-a referit și la așa-zisa reformă a Procuraturii.

„La noi toată reforma Procuraturii s-a redus la un singur element: modalitatea de numire sau alegere a procurorului general. Iată cea mai mare problemă cu care se confruntă la noi Procuratura! Toți oamenii, care suferă în urma ilegalităților procurorilor, trebuie să se gândească la aceasta: cum procurorul general să fie ales sau numit… Dar, oameni buni, respectați cele mai elementare principii în activitatea Procuraturii, faceți ca procurorii să studieze legea. Eu nu exclud că ei o cunosc și o încalcă intenționat. Dacă stau lucrurile așa, atunci situația devine încă mai gravă”, a conchis Stanislav Pavlovschi.

sursa: jurnal.md