Nistor Călin dnaȘeful interimar al DNA, Nistor Călin, spune că în Moldova trebuie investigați în primul rând „rechinii”. Acesta s-a referit la politicieni, oameni de afaceri, procurori și juriști implicați în acte grave de corupție.

Nistor Călin consideră că doar așa societatea va începe să aibă încredere în justiție, iar schimbările spre o țară cu adevărat democrată, unde se respectă legile, se vor face vizibile. Asta este ceea ce a obținut în zece ani de experiență instituția din România. Astăzi, în documentele organismelor europene, DNA este clasificat ca fiind una din primele 5 unități anticorupție din Europa.

NISTOR CĂLIN, procuror, șef adjunct DNA

„Ca să dobândești încrederea societății, a societății civile în special, inițial trebuie învestigați așa zișii „pești mari”. Populația îți acordă încredere atunci când vede că învestighezi un politician important sau un mare om de afaceri, atunci când îi trimiți în judecată și sunt condamnați. Atunci reușești! Dacă ne rezumăm la mica corupție, așa zisa corupție de ghișeu, cum o numim noi, nu cred că o instituție va dobândi o încredere mare la nivelul societății. Deci, abordați corupția la nivel mare!
Creați o instituție similară cu a noastră. Dacă o instituție s-a dovedit performantă ca mod de organizare, ca instrumente investigative, ca modalitate de selectare a oamenilor în DNA, ca modalitate de numire a menagementului instituției, creați o astfel de instituție”.
Sursa: today.md

(33 accesari)