EXCLUSIV: Negocierile pe ascuns continuă: Iaralov, solul lui Plahotniuc, participă la discuţii

Imagine implicită

Plaha si iaralovNegocierile privind formarea noii coaliţii de guvernare continuă în acest moment la sediul PL. Chiar dacă oficial nu a fost numit negociator, la discuţii participă şi controversatul om de afaceri Sergiu Iaralov, aşa-numitul sol al lui Vladimir Plahotniuc din Parlament.

Informaţia a fost confirmată pentru Jurnal, de către reprezentantul PL la negocieri, Dorin Chirtoacă, dar şi de către liberal-democratul Iurie Ţap.

Sergiu Iaralov figurează cu numărul 148 în lista Consiliului politic naţional al PD. Pe vremea când controversatul afacerist Plahotniuc era deputat, Iaralov îl însoţea frecvent în Parlament, alături de Constantin Botnari, secretarul general al partidului.

Sergiu Iaralov este unul dintre milionarii ţării, iar venitul acestuia este de trei ori mai mare decât al ex-ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, pe care-l ajută cu sfaturi. Deţine acţiuni în valoare de 3,4 milioane de dolari la compania Propos şi mai este manager pentru dezvoltare la firma Boston Soft Design din Statele Unite.

Ulterior, chiar dacă nu avea ce căuta la şedinţele Parlamentului, Iaralov a venit de mai multe ori pentru a da indicaţii legislatorilor democraţi cum să voteze.

Exponenţii partidelor politice refuză să ofere detalii despre negocieri, astfel în spaţiul media apar numeroase versiuni privind ceea ce se discută după uşile închise şi, în special, partajarea funcţiilor.

Se vehiculează, de exemplu că PLDM ar fi dispus să renunţe la funcţia de premier pentru cea de spicher. O altă informaţie vehiculată, dar, de această dată, confirmată pentru Jurnal TV de surse din interiorul PLDM care au solicitat anonimatul, este că la fotoliul de ministru al Agriculturii pretind membrii PLDM Valeriu Streleţ şi Ion Balan.

Precizăm că săptămâna trecută PLDM, PD şi PL au numit grupuri de experţi în vederea elaborării Acordului de creare a coaliţiei. Din partea Partidului Liberal Democrat, la negocieri participă Valeriu Streleţ, Liliana Palihovici şi Iurie Ţap, din partea Partidului Democrat – Andrian Candu, Sergiu Sîrbu şi Pavel Filip, iar Partidul Liberal este reprezentat de Dorin Chirtoacă, Valeriu Munteanu şi Corina Fusu.

Negocierile pentru formarea noii coaliţii de guvernare se duc pe ascuns în pofida apelului lansat de societatea civilă care a cerut liderilor partidelor implicate să permită accesul partenerilor internaţionali. Într-un apel semnat de 56 de organizaţii non-guvernamentale, membre ale Platformei „Pro Europa”, reprezentanţii societăţii civile au cerut să nu facă negoţ cu instituţiile de stat aşa cum s-a întâmplat anterior.

Sursa: jurnal.md