EXCLUSIVITATE: Soția lui Șor, fratele și tatăl acesteia, printre primii solicitanți ai cetățeniei RM prin investiție

Imagine postare

Soția controversatului primar de Orhei, Ilan Șor, este unul dintre primii cetățeni străini care au depus cerere pentru a obține cetățenia Republicii Moldova prin investiție. Totodată, pe lângă Sara Șor, vor să cumpere cetățenia RM fratele și tatăl acesteia.

Informațiile au fost dezvăluite în exclusivitate în cadrul emisiunii „60 de minute” de la Jurnal TV.

Soția lui Șor, cunoscută cu numele scenic Jasmin, este reprezentanta unei companii care apare în rulajele bancare legate de furtul miliardului și laundromat. Anume prin această firmă, rudele lui Șor din Rusia ar urma să facă așa-numita „investiție” pentru a obține cetățenia RM

Este vorba de controversata lege a cetățeniei prin investiție, promovată de coaliția majoritară controlată de PD și care ne-ar putea costa regimul liberalizat de vize cu UE, așa cum a atenționat recent Comisia Europeană.

„Din sursele pe care le avem în instituțiile de drept, am aflat că la comisia care acordă cetățenia prin investiție, s-a adresat nimeni alta decât cetățeanca Sara Lvovna Șor. Este soția lui Ilan Șor și este reprezentanta companiei „Șor Sara Lvovna”, societate comercială care deține conturi bancare în Sberbank din Rusia. Am putea să ne întrebăm de ce Sara Șor nu a obținut cetățenia RM în urma căsătoriei cu Ilan Șor, că e mai simplu. Ea nu este singura. În cererea de solicitare a cetățeniei prin investiție mai apare cetățeanul rus Manahimov Anatoli Lvovici, care este fratele soției lui Șor. Mai apare și tatăl Sarei Șor – Monahimov Lev Iacovlevici”, a menționat moderatorul emisiunii, jurnalistul Vasile Năstase.

Într-o intervenție în cadrul emisiunii, avocatul Ion Crețu a confirmat că firma menționată în solicitarea Sarei Șor apare în rulajele bancare legate de furtul miliardului și spălarea banilor de către Șor, așa cum indică raportul Kroll.

 „Această companie a Sarei Șor, care finanțează primirea cetățeniei, figurează în rulajele pe care eu deja un an le analizez. Aceasta companie a făcut și a primit transferuri de la companii implicate în spălarea banilor și în furtul miliardului. Deci această firmă a fost implicată în spălarea banilor și din miliard, dar și din laundromat”, a menționat Ion Crețu.

Potrivit avocatului, această firmă a făcut transferuri de peste 900 de mii de euro. „Totodată, a primit sume mai mici, de exemplu, de la o firmă implicată în furtul miliardului și în laundromat. Conturile acesteia sunt gestionate de Cojocaru Ion, șoferul lui Ilan Șor”, a adăugat Crețu.

Legea controversată, promovată de guvernarea PD și care a scandalizat opinia publică, a intrat în vigoare la 5 noiembrie 2018. Conform acestei legi, autoritățile acordă cetățenia R. Moldova unui cetățean străin sau unui apatrid care varsă contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat, timp de 60 de luni, investiții în domeniile de dezvoltare strategică.

Valoarea minimă a contribuției nerambursabile la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100.000 de euro.

Sursa:jurnal.md