EXPERT: Când și în ce condiții UE va debloca prima tranșă din asistența de 100 de milioane de euro pentru Moldova

Imagine implicită

Uniunea Europeană (UE) ar putea să deblocheze prima tranșă a asistenței macro-financiare pentru R. Moldova, de 100 de milioande de euro,  doar dacă autoritățile de la Chișinău vor îndeplini o listă de 20 de condiționalități, explică Dionis Cenușa, expert la Centrul analitic independent Expert-Grup  care se află la Bruxelles, unde are loc Summit-ul Parteneriatului Estic.

Acest condiții, precizează expertul, sunt stipulate în Memorandumul de Înțelegere UE-R. Moldova, document care urmează a fi semnat și ratificat de ambele părți. Explicațiile vin după ce la 23 noiembrie, Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere Johannes Hahn a anunțat, într-o conferință de presă, despre deblocarea primei tranșe de asistență macro-financiară.

Expertul Dionis Cenușă a făcut câteva clarificări referitor la finanțarea macro-financiară promisă de UE și declarația Comisarului Hahn:

1. Comisarul Hahn a afirmat că banii vor ajunge doar după ce Memorandumul de Întelegere UE-Moldova este semnat (azi-maine) și ratificat. Acest Memorandum are în atașament conditionalități (circa 20), care sunt tehnice.

2. Prima tranșă va fi transferată doar după o decizie favorabilă din partea Comisiei. Decizia va depinde de două procese de evaluare care vor avea loc în paralel în perioada decembrie 2017-februarie 2018.

3. Prima monitorizare va fi efectuată de Comisie pe marginea realizarii condițiilor Memorandumului (cele circa 20 de conditii).

4. A doua monitorizare va fi efectuată de Serviciul European de Acțiune Externă (inclusiv Delegația UE) pe respectarea pre-condițiilor politice. Aceste pre-condiții înglobează aspecte precum drepturile omului, mass-media, justiție, dar și legislația electorală.

„Deci Guvernul nu va primi niciun ban decât numai dacă evaluarile (cele două) vor fi favorabile. Daca acest lucru are loc, oricum nu se întampla mai devreme de februarie-martie 2018”, susține Dionis Cenușa, care precizează că aceste precizări sunt necesare pentru a nu exista asteptări sau critici false vizavi de UE.

Parlamentul European a aprobat la începutul lunii iulie acordarea unei asistențe de 100 de milioane de euro pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale în Republica Moldova. Din acest ajutor, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut.

Sursa:jurnal.md