Expert FUMN: Republica Moldova ca stat reprezintă un eşec

Imagine implicită

Petrişor PeiuRepublica Moldova ca stat reprezintă un eşec, în special din punct de vedere economic. Declaraţia aparţine expertului Fundaţiei Universitare a Mării Negre de la Bucureşti, doctorul în economie, Petrişor Peiu.

Expertul de la FUMN consideră că Republica Moldova nu are şanse să adere la UE din două considerente principiale.

„UE nu va accepta în componenţa sa un stat din Est fără să aibă un scut de securitate, NATO. Ştim care este poziţia Guvernului de la Chişinău privind renunţarea la neutralitate. Un alt motiv este faptul că Republica Moldova are o structură economică diferită de cea a UE. În ţările europene industria constituie cel puţin 30 la sută din PIB, în timp ce această cotă în Republica Moldova nu depăşeşte 12 la sută. Cea mai mare pondere în economia Moldovei o are agricultura, în timp ce în statele din UE nu este mai mare de 3 la sută. Cota remitenţelor în economia moldovenească este de 20 la sută, în timp ce în România nu a fost mai mare de 8 la sută în timpurile cele mai dificile. Republica Moldova nu dispune nici de un sistem bancar stabil”, a declarat expertul în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, citat de IPN.

Petrişor Peiuc consideră că Republica Moldova nu este un partener sigur al Parteneriatului Estic al UE pentru că balansează între Est şi Vest.

„Situaţia poate fi comparată cu cea a unui elev care a rămas singur în clasă după ce colegii au fugit de la lecţii. Şi acest elev se uită pe fereastră, gata să fugă şi el, în timp ce profesorii se prefac că nu-l observă”, a mai spus Petrişor Peiu.

Sursa:jurnal.md