tofilat sergiuActualul ministru al Economiei, Octavian Calmîc, și președintele Parlamentului, Andrian Candu trebuie trași la răspundere pentru contractele încheiate cu compania care a prejudiciat statul. De aceadtă părere este expertul independent în energetică, Sergiu Tofilat.

Declarațiile au fost făcute astăzi în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

„Contractul cu „compania căpușă” a fost semnat în noiembrie 2014, în acest sens avem și o scrisoare de la Ministerul Economiei care confirmă acest lucru, atunci ministru al Economiei era cetățeanul Andrian Candu, astfel cu implicarea persoanei respective a fost încheiat contractul cu Energocapital, apoi în martie 2016 când a fost resemnat contractul, ministrul al Economiei este Octavian Calmîc. Aceste două persoane trebuie reținute, duse la CNA și la Procuratură, interogate sau trase la răspundere pentru delapidarea mijloacelor bănești achitate de consumatorii din RM.

Ei cu bună știință, știind că Energocapital nu plătește gazul din care se face energia, au semnat contract cu această firmă. Aceștia doi puțin probabil ar avea beneficii în urma acestor semnări. Eu îmi pun o singură întrebare: 80% din consumul de energie electrică vine de la o companie care are fondator un off-shore, noi nu cunoaștem cine sunt beneficiarii. Securitatea energetică a Moldovei depinde de o companie pe care noi nu știm cui îi aparține. Dacă într-o zi n-o să ne mai furnizeze energie electrică, cui noi o să ne plângem și pe cine o să tragem la răspundere?

Cum poate un ministru al Economiei, care este responsabil de securitatea energetică a țării și cum poate Guvernul să admită încheierea unui contract care poate pune în pericol securitatea statului, cu o companie ai cărei beneficiari nu-i cunoaștem?”, se întreabă Sergiu Tofilat.

Deși a făcut mai mult declarații în presă privind schemele prin care compania a prejudiciat statul, Tofilat spune că nu a fost chemat niciodată la Procuratură pentru a face decarații.

„Nu uitați că noi trăim într-un stat capturat și eu nu aștept mari mișcări de la Procuratură. Este clar că aceasta acoperă aceste scheme. Ei de 4 ani au toate materialele pe Moldova-Gaz și n-au întreprins nimic, iar nouă ne spun povești cu zmei. Când este dorință sunt desoperite toate schemele, toate materialele, persoanele implicate, dar când nu este dorință pot să treacă și patru ani, și 40 de ani, și nu se face nimic”, a conchis invitatul.

Sursa: unimedia.info

(84 accesari)