Expert român: Ipocrizia în RM a atins cote maxime; Justiţia din Moldova – teritoriul PD

Imagine implicită

sorin ionitaÎn Moldova ipocrizia a ajuns la cote maxime. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Expert Forum de la Bucureşti, Sorin Ioniţă, în cadrul emisiunii „Orizont European” de la postul public de televiziune din România.

Politologul a mai subliniat că actuala alianţă este un mariaj făcut din interes şi pe motive neonorabile, cu scopul de a controla justiţia şi fluxurile bancare. Expertul a menţionat că fără o deschidere şi globalizare economică rapidă, Moldova nu are viitor.

„În general dacă n-ar fi Moldova, am zice că ce-i în România e teatru de operetă politică la maxim, dar uite că nu este. Deci, cred că ipocrizia a atins limitele maxime în Republica Moldova. Acolo se fac jocuri nu duble, dar triple, cvadruple. Ţara este într-adevăr într-o situaţie dificilă. Adică nu ştie toată lumea că odată depusă această moţiune depinde de ce vrea să facă PD-ul, cum a depins totdeauna în ultimii ani, sau mai precis domnul Plahotniuc.

Deci, ce decide el să facă, aia se întâmplă în momentul de faţă. Cade sau rămâne guvernul. Mai continuă cu alianţa, că scrie pe ea proEuropa sau deja e pe cale de a se demonetiza, de a se compromite, ceea ce este un lucru foarte periculos”, a declarat preşedintele Expert Forum Bucureşti, Sorin Ioniţă.

În intervenţia sa din cadrul emisiunii „Orizont European”, politologul român s-a referit şi la justiţia din Republica Moldova.

„Teritoriul justiţiei este al PD-ului. Asta se ştia în Republica Moldova, iar mişcarea primului ministru înseamnă că vroia să ia un pion sau o piesă mai importantă. Procurorul General nu e el în sine foarte important, pentru că este o marionetă, se ştie chestia asta. Şi atunci altera echilibrul de forţe, negociat foarte mult, când au făcut ei coaliţia, că justiţia este a PD-ului şi iată se bat cu consecinţele unui mariaj făcut din interes şi pe motive neonorabile”, a mai adăugat acesta.

Expertul în politici publice de la Bucureşti a criticat şi clasa politică moldovenească, care, potrivit lui, îşi păstrează averile în Europa, dar, în acelaşi timp, nu permite oamenilor de afaceri străini să investească în Moldova.

Preşedintele Expert Forum de la Bucureşti a identificat şi câteva soluţii pentru depăşirea crizei economice în care s-a pomenit Moldova.
Politologul şi expertul în politici publice din România Sorin Ioniţă a fost, anterior, consultant al Consiliului Europei, Băncii Mondiale şi UNDP pentru Europa de Est şi Balcani. În prezent, Ioniţă este preşedinte al Expert Forum, organizaţie specializată în politici publice şi reforma administraţiei.
Sursa:jurnal.md