Experţi, despre controversata amnistie fiscală: „Vine să spulbere toate investigaţiile privind furtul miliardului; Va deschide portiţa pentru elemente dubioase din întreaga lume”

Imagine implicită

miliardDeşi proiectul privind liberalizarea capitalului a stârnit o mulţime de reacţii din partea societăţii civile şi a partenerilor exerni, guvernanţii continuă încercările de a-l pune în aplicare. Asta dovedeşte că cei de la putere nu fac decât să promoveze propriile interese şi nu ţin cont de cele ale cetăţenilor.

Totodată, liberalizarea capitalului ar putea tranforma Republica Moldova într-o zonă offshore unde toţi hoţii ar putea să-şi legalizeze banii obţinuţi în mod dubios. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica”, de la TV7.

„În procedura trecerii de urgenţă a acestei legi în prima lectură s-a omis avizul CNA, s-a omis avizul Comisiei Economiei Buget şi Finanţe, avizul Guvernului şi vine un aviz al Comisiei Juridice, unde juriştii din Parlament, distinşii noştri jurişti, care sunt comentatori juridici, dar nu jurişti, scriu acolo că acest proiect este pentru îmbunătăţirea indicatorilor social-economici. De când comisia juridică se ocupă de indicatori macroeconomici ? Iată de unde porneşte toată făcătura asta şi este o pată foarte suspectă toată făcătura asta”, a punctat comentatorul Victor Ciobanu.

O altă încălcare este faptul că nu s-a luat în calcul avizul Fondului Monetar, care a avut o reacţie negativă faţă de acest proiect de lege, spun experţii.

„Noi ştim că Andrian Candu a solicitat o expertiză a Fondului Monetar. Asta s-a întâmplat pe 14 decembrie, înaintea votului din Parlament. A fost dat un răspuns ad-hoc de Fondul Monetar că acest proiect este nociv, dar un aviz mai aprofundat trebuia să vină mai târziu şi cred că el a venit deja, doar că autorii proiectului de lege nu spun deocamdată ce poate fi acolo ca şi răspuns de la Fondul Monetar, ca să nu poată fi un argument convingător de a retrage acest proiect din Parlament”, a declarat fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa.

Guvernanţii ar trebui să analizeze atent şi expertiza făcută de CNA, a adăugat Negruţa.

„Este o expertiză fantastic de bună, o expertiză conform noii metodologii de expertizare anticorupţie aplicată de către CNA. În document se scrie că autorii proiectului, adică cei cinci, în frunte cu Candu, recunosc că acea parte a capitalului care urmează a fi liberalizată se află în afara circuitului legal şi admit indirect că acesta ar putea proveni din încălcare alegislaţiei în vigoare. În nota informativă nu se explică în ce mod persoanele fizice care vor pretinde liberalizarea capitalului au ajuns să îl deţină în condiţii de anonimat şi de ce aceştia trebuie ajutaţi să-l includă în circuitul economic legal. Ori, în acestă ipoteză conceptul liberalizării capitalului devine echivalent cu cel al legalizării capitalului din afara circuitului legal, apropiindu-se de un concept al spălării banilor de provenienţă infracţională”, susţine ex-ministrul Finanţelor.

Şi expertul economic Veaceslav Berbeca avertizează că legea privind liberalizarea capitalului ar putea tranforma Republica Moldova într-o zonă unde toţi hoţii ar putea să-şi legalizeze banii obţinuţi în mod dubios.

„Această lege ar avea mai multe consecinţe negative pentru Republica Moldova în cazul în care ar fi adoptată. Republica Moldova ar deveni o zonă în care s-ar spăla toţi banii obţinuţi în mod ilicit de cetăţeni ai Republicii Moldova, cât şi de cetăţeni străini. O altă problemă gravă, dacă această lege ar fi adoptată, ar fi că s-ar spulbera toate eforturile de reformare a justiţiei, pentru că aceasta nu ar avea nicio atribuţie sau eficienţă asupra tuturor banilor care ar fi liberalizaţi. Acest proiect de lege prevede o exonerare a persoanelor care liberalizează banii de verificarea veniturilor lor care urmează să fie legalizate. De asemenea, dacă această lege ar fi adoptată atunci ar fi un prilej foarte bun pentru a aduce în Republica Moldova banii care au dispărut în urma miliardului furat. Aşa cum este acest proiect de lege conceput crează toate condiţiile pentru ca pur şi simplu să spulbere toate investigaţiile privind recuperarea miliardului”, a menţionat Veaceslav Berbeca, expert IDIS Viitorul.

Mai mult, această lege le-ar permite politicienilor care au furat ţara în tot acest timp să-şi legalizeze averile, dar ar deschide uşa şi pentru străini.

„Ar putea să se întoarcă în ţară acele faimoase 440 de milioane de investiţii directe care au fost retrase anul trecut din Republica Moldova, cu jurisdicţii foarte interesante cum ar fi Cipru, Olanda, adică jurisdicţiile offshore în care ştim că anumiţi actori politici îşi ţin activele financiare. Deci se pregăteşte terenul, desigur sub o şapcă foarte frumoasă, ca aceşti bani să revină, să fie curăţaţi, contra acestei sume simbolice de două procente”, a opinat Victor Ciobanu.

„Din punctul meu de vedere, acest proiect de liberalizare a capitalului, sau mai bine zis de legalizare a ilegalităţilor, cu semnătura celor cinci deputaţi din Parlament este o portiţă nu doar pentru cetăţenii Republicii Moldova, ci şi pentru elemente destul de dubioase din întreaga lume care care pot să-şi legalizeze capitaluri obţinute fraudulos”, a punctat Veaceslav Negruţa.

Sursa:jurnal.md