Experţi, despre împrumutul de 150 de milioane de euro acordat RM: România vine cu un gest pentru a ne susţine în situaţia în care ne aflăm, dar nu oferă soluţii

Imagine implicită

tricolorÎmprumutul de 150 de milioane de euro acordat de România vine să susţină Republica Moldova, însă nu va scoate ţara noastră din impas. România nu oferă soluţii de depăşire a acestei situaţii de criză. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Totodată, invitaţii emisiunii spun că condiţiile puse de România vor fi păstrate, pentru că această decizie este un principiu impus şi de instituţiile internaţionale. Potrivit experţilor, aceste condiţii sunt cele mai uşoare.

„Această veste nu este una foarte importantă din punct de vedere economic, deoarece problemele cu care se ocupă Republica Moldova sunt mult mai adânci, nu pot fi depăşite prin alocarea acestor mijloace financiare. Totuşi, ne confruntăm cu o situaţie economică destul de dificilă. Sub aspectul termenului mediu, Moldova are nevoie de mijloace financiare, dar ce va face după ce va consuma aceste 150 de milioane. O să cerem şi în continuare, cum o să ieşim din încurcătura în care ne aflăm. Aici este problema. România vine cu un gest – gest prietenesc pentru a ne susţine în situaţia în care ne aflăm, dar, totuşi, România nu oferă soluţii de depăşire a acestei situaţii”, a declarat expertul economic Viorel Gîrbu.

„Aş vedea acest pas ca unul foarte pozitiv. Este important ca Republica Moldova să aibă acces la resurse pe care poate să le utilizeze pentru acoperirea deficitului bugetar, în special până la obţinerea finanţării de la FMI. Este un pas prietenos din partea României, pentru a ajuta Guvernul Republicii Moldova în privinţa uşurării fluxurilor financiare. Chiar dacă sunt careva condiţii legate de reformele din Republica Moldova, ele, din punctul meu de vedere, au un caracter prudenţial”, a adăugat directorul de programe al Centrului Expert-Grup, Dumitru Budianschi.

„Nemijlocit votarea acordului în cadrul Parlamentului român este o formalitate. Cursul nu se schimbă sub nicio formă. Lucrul acesta trebuia să se întâmple cu mult timp în urmă şi, de fapt, elita politică românească era gata să facă acest lucru încă anul trecut. Motivul că s-ar fi încălcat anumite principii internaţionale şi anume acorduri internaţionale, România fiind parte a acestor acorduri internaţionale. Ideea era totuşi ca Republica Moldova să fie finanţată de către comunitatea internaţională doar în cazul în care se confirmă acele reforme fundamentale pentru Republica Moldova. Din acest motiv pachetul acesta de legi, acordul respectiv a fost stopat. S-au înaintat anumite condiţii, acele şapte condiţii au fost formalizate în formă contra acordului respectiv. Se confirmă că România este gata să ofere aceşti bani în momentul în care aceste condiţii sunt îndeplinite. Trebuie să recunoaştem că sunt condiţiile cele mai lejere dintre condiţiile care au fost puse de organismele internaţionale. România joacă rolul unui poliţist bun, în cazul dat. Şi va fi prima care va acorda ajutorul material, dar nu înainte să fie primit acordul de principiu al celorlalţi jucători internaţionali”, Sergiu Gaibu, expert IDIS Viitorul.

În context, Valentin Dolganiuc, un alt invitat al emisiunii, a menţionat că iniţial acest împrumut acea o altă destinaţie. „Destinaţia a fost cu totul altul. Partenerii internaţionali nu au mai putut face abstracţia de ce a apărut această necesitate şi de ce starea de lucruri a degradat într-un hal fără de hal. Noi pe interior cunoaştem foarte bine de ce am ajuns în această situaţie, atunci când trebuie să ne împrumutăm, de ce nu avem un acord FMI, de ce banca mondială nu ne susţine. Pentru că a fost furat un miliard şi aceasta este cauza numărul 1, iar motivul acestui furt sunt instituţiile statului capturate de către un grup limitat de persoane, care au pus mâna pe toate instituţiile statului. A trecut timpul cecurilor în alb.

România nu poate face abstracţie de la faptul că ea este membru al instituţiilor internaţionale. Acest împrumut de 150 de milioane de euro trebuia să spele imaginea partidului care a pus mâna pe guvernare şi a pus mâna pe toate instituţiile, adică a Partidului Democrat. Şi printr-o înţelegere tacită, pe la spate dintre PD, în frunte cu Plahotniuc, şi Ponta s-a încercat, până la venirea lui Cioloş, s-a presat pe sentimentul frăţesc şi s-a pus presiune pe clasa politică de la Bucureşti astfel încât să nu fie refuzată votarea acestui împrumut. Noi ştim cât tam-tam s-a făcut când a fost semnat acest acord. Ulterior, ştiam că acest împrumut nu va fi acordat pentru că România este membru al organismelor financiare internaţionale care vor impune condiţionări. Pe termen scurt, PD are nevoie să arate că el este cel care va schimba stare de lucruri, dar vedem că acest lucru nu se întâmplă. În aceste condiţii, partenerii de dezvoltare au pus piciorul în prag şi au spus că nimeni nu va primi nimic atât timp cât nu vom vedea nişte paşi clari, expliciţi”, a spus membrul Platformei Demnitate şi Adevăr.

Precizăm că premierul român Dacian Cioloş a trimis Chişinăului o listă care include 7 măsuri pentru crearea condiţiilor necesare transferării primei tranşe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro. Printre aceste condiţii este şi iniţierea discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional în vederea semnării unui acord de finanţare şi ajustarea legislaţiei financiar-bancară la standardele europene.

Referindu-se la condiţiile impuse de România, expertul Viorel Gîrbu a declarat: „Autorităţile din Republica Moldova nu au putut să fie disciplinate nici de Fondul Monetar, nici de Comisia Europeană, nici de Banca Mondială, nici de alţi donatori internaţionali. Nu văd cu partea românească va promova reformele în Republica Moldova”.

„România nu-şi va permite să încalce acordurile pe care le are cu partenerii financiari internaţionali care condiţionează acest împrumut pentru Republica Moldova”, a explicat Dolganiuc.

Amintim că plenul Senatului de la Bucureşti a adoptat legea privind împrumutul de 150 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, admiţând parţial cererea de reexaminare trimisă Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis şi păstrând articolul privind impunerea de condiţii Chişinăului. Legea a fost adoptată după dezbateri în plenul Senatului cu 68 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă” în forma adoptată de Camera Deputaţilor.

Sursa:jurnal.md