Experţi străini: Sistemul de vot mixt favorizează coruperea alegătorilor

Imagine implicită

În ţările cu o democraţie consolidată sistemele de vot uninominal şi mixt funcţionează, pe când în statele postsovietice alegătorii sunt cumpăraţi, iar politicienii oligarhi devin şi mai influenţi. Asta au declarat mai mulţi experţi străini la o conferinţă internaţională cu tema „Reformarea sistemului electoral din Republica Moldova prin prisma experienţelor externe”.

În Marea Britanie, ţară cu o tradiţie electorală seculară, este implementat votul uninominal. Alegătorii nici nu-şi imaginează alt mod de a-şi alege deputaţii. Este un sistem bun pentru Regatul Unit, spun experţii. Chiar şi aşa, directorul asociaţiei „Voluntarii Democraţiei” din Marea Britanie a vorbit şi despre anumite dezavantaje.

„Nu poţi revoca membrii parlamentului în caz că au făcut ceva greşit. Nu a reuşit nimeni până acum acest lucru, deşi au fost tentative”, a spus John Ault, director Voluntarii Democraţiei, Marea Britanie.

În statele postsovietice însă, sistemul de vot uninominal este apreciat diferit.

„Sistemul majoritar nu condiţionează venirea la putere a unui politician onest şi independent. Cel mai probabil, va avea succes un fost reprezentant al administraţiei locale”, a declarat Pavel Sapelko, analist electoral, Belarus.

În Ucraina este implementat sistemul mixt – o experienţă negativă, spune directorul executiv al asociaţiei „Comitetul Alegătorilor din Ucraina”.

„Anume partea majoritară ajuta într-un fel partidul de la conducere. Spre exemplu, la alegeri, partidul a pierdut pe liste de partid, dar, bazându-se pe candidaţii propuşi prin sistemul majoritar, a reuşit să îşi consolideze poziţiile şi să formeze majoritatea în Parlamentul ucrainean. Acum, aproape toate partidele pledează pentru revenirea la sistemul proporţional de vot”, a spus Oleksii Koşel, director Comitetul Alegătorilor din Ucraina.

Sistemul mixt creează premise pentru coruperea alegătorilor, mai spune participantul din Ucraina.

„În cazul sistemului de vot proporţional, organizaţia noastră a înregistrat puţine cazuri de corupere a alegătorilor. În cazul sistemului mixt, cele mai multe nereguli la alegeri ţin anume de coruperea alegătorilor”, a declarat Oleksii Koşel, director Comitetul Alegătorilor din Ucraina.

Nu există sisteme electorale bune sau rele. Contează ţara şi contextul în care acestea sunt implementate, au punctat invitaţii la conferinţă. După ce a împărtăşit experienţa ţării sale privind sistemul de vot pe liste de partid, expertul din Georgia a vorbit şi despre luarea unor decizii din umbră de către oligarhi.

„Trebuie să schimbăm multe. Trebuie să schimbăm sistemul de finanţare a partidelor. Dacă este să analizăm după alegeri, majoritatea banilor sunt primiţi de partidul care este la conducere, pentru că oamenii de afaceri se tem să finanţeze opoziţia. Când este vorba despre o ţară săracă, unde un singur om are multe miliarde, el are avantaje. Pot să vă asigur că avem o critică dură, iar asta face ca Guvernul să lucreze în mod deschis”, Laşa Tuguşi, expert din Georgia.

Menţionăm că Parlamentul a votat, în primă lectură, schimbarea sistemului electoral. Decizia a fost luată cu voturile PSRM, PD şi ale deputaţilor din Grupul Leancă. PD insista iniţial pe sistemul uninominal, iar PSRM pe cel mixt. Într-un final, Partidul Democrat a cedat, iar mai multe voci au declarat că miza iniţială a lui Plahotniuc era anume votul mixt.

Sursa:jurnal.md