Extrădat sau condamnat la moarte? „Structurile de forţă ale Ucrainei, atrase în jocurile murdare ale lui Plahotniuc”
Extrădarea lui Veaceslav Kobalev (Platon) din Ucraina este un caz strigător la cer, iar instituţiile de la Kiev au devenit victime în jocurile murdare ale oligarhului Vladimir Plahotniuc. Este opinia juristului ucrainean Andrei Işcenko, exprimată într-un articol publicat pe Korrespondent.net.
„Structurile noastre de forţă au devenit, pentru a câta oară, victimele jocurilor politice! Situaţia se referă la elitele criminale şi corupte de la conducerea RM, mai ales la capul din umbră al ţării – Vladimir Plahotniuc, care a reuşit să le atragă şi forţele noastre de securitate în jocurile sale murdare. Nu mi-aş fi putut imagina nici într-un coşmar arestarea atât de sălbatică şi ilegală a cetăţeanului nostru Veaceslav Kobalev”, scrie juristul de la Kiev.
Surprinzător, dar imediat după declaraţiile lui Kobalev (Platon) despre dorinţa de a acorda jurnaliştilor moldoveni un interviu deschis despre furtul miliardului, în care figurează Plahotniuc, omul de afaceri a fost reţinut de Procuratura Generală a Ucrainei, menţionează Andrei Işcenko. „Jurnaliştii din Moldova spun că cu câteva zile înainte de arestarea publică, Kobalev (Platon) avea de gând să povestească despre implicarea personală a lui Plahotniuc în ancheta desfăşurată de instituţiile internaţionale de drept”, precizează autorul.
Anume după invitarea reprezentanţilor presei în Ucraina, omul de afaceri a fost reţinut imediat şi izolat total. „Potrivit mărturiilor vecinilor lui Kobalev, reţinerea a fost însoţită, fără niciun motiv, de un comportament agresiv al ofiţerilor, care l-au bătut pe businessman sub privirile membrilor familiei, în situaţia în care acesta nu opunea rezistenţă”, spune juristul.
„Societatea civilă din Ucraina, politicieni, experţi şi oameni de afaceri şi-au exprimat indignarea faţă de metodele aplicate asupra cetăţenilor ucraineni. Stârneşte indignare şi implicarea activă a Procuraturii Generale în acest caz vădit la comanda unui oligarh străin. Niciun investitor şi niciun cetăţean ucrainean nu se mai poate simţi acum în siguranţă. Chiar şi cetăţenia obţinută în mod legal poate fi contestată, dacă este în interesul politicienilor şi al oligarhilor, cum ar fi Plahotniuc. Societatea îi cere preşedintelui Poroşenko să acţioneze în calitate de garant al drepturilor şi libertăţilor, să influenţeze situaţia şi nu permită un precedent ruşinos, care ar putea fi folosit împotriva oricărui cetăţean al Ucrainei”, mai scrie juristul.
„Astfel de acţiuni ale autorităţilor ucrainene vor provoca sentimentul de insecuritate a cetăţenilor, încălcarea normelor fundamentale ale Constituţiei şi a drepturilor omului. Dacă Poroşenko nu va reacţiona la timp în această situaţie, atunci aceasta are toate şansele să ajungă în vizorul presei şi a partenerilor de dezvoltare din UE şi SUA”, afirmă autorul articolului.
Potrivit juristului, blocarea accesului instituţiilor de drept din SUA, precum FBI, la un martor atât de important, deja trimite un semnal liderilor mondiali că ancheta în cazul fraudei bancare din RM este secretă, coruptă şi subiectivă.
„Volumul fondurilor spălate şi atragerea unei reţele internaţionale de complici a stârnit şi interesul Biroului Federal de Investigaţii din SUA (FBI). În pofida dorinţei lui Kobalev (Platon) să coopereze cu FBI şi să depună mărturie, acest lucru i-a fost interzis. Nu a schimbat situaţia nici măcar scrisoarea autorităţilor de investigaţie din SUA, recent apărută în presă, prin care acestea cer ca cetăţeanul Ucrainei să nu fie extrădat Moldovei şi să li se permită să se implice activ în anchetarea acestui odios caz – „furtul secolului”. Într-adevăr, principala noastră problemă, aşa cum spunea şi Mihail Gruşevski, este că ţara noastră este condusă de oameni care n-au nevoie de ea. O lovitură colosală pentru imaginea Ucrainei! O ţară care oferă pe tavă propriii cetăţeni nu poate pretinde la un loc de drept în Uniunea Europeană”, conchide juristul Andrei Işcenko.