Facilități fiscale pentru fermierii afectați de embargoul Rusiei

Imagine implicită

start_218064Procesatorii și exportatorii de legume, fructe și struguri nu vor fi supuși modalităților de executare silită la plata obligațiilor fiscale până la 1 decembrie 2014.

Un proiect de lege care propune amendarea Codului Fiscal a fost aprobat astăzi de Guvern.

Măsura vine să susțină circa două mii de producători, procesatori, exportatori de fructe, legume și struguri, afectați de restricțiile impuse de Rusia.

Prin același proiect de lege, agenții economici vizați vor fi scutiți de aplicarea majorării de întârziere pentru neonorarea în termen a obligațiilor fiscale până la aceeași dată.

Costul majorărilor de întârziere se estimează la circa 2,5 milioane de lei.

Ministerul Finanțelor dă asigurări că bugetul de stat nu va fi afectat, întrucât se suspendă măsurile de executare silită și nu cele de achitare benevolă.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege urmează să fie votat și în Parlament.

Totodată, Guvernul a stabilit plafonul compensațiilor de 1,2 lei pentru un kilogram de prune (soiuri timpurii), de 1,5 lei pentru mere (soiuri de vară) şi de 0,8 lei pentru castraveți și roșii.

„Este important ca aceşti bani să ajungă direct la producători, nu la intermediari. Totodată, trebuie să excludem eventualele abuzuri în aplicarea acestui mecanism”, a declarat premieru Iurie Leancă.

Regulamentul cu privire la modul de acordare a sprijinului financiar urmează să fie elaborat în maximum zece zile de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Ministerul Finanțelor.

Suma necesară pentru acordarea acestui sprijin se ridică la 150 de milioane de lei.

sursa: jurnal.md