Fără finanțare UE în lipsa reformelor
Fiecare tranșă din asistența macrofinanciară a Uniunii Europene pentru Republica Moldova va fi acordată doar după o evaluare a îndeplinirii obligațiilor de țară.
Totodată, investigațiile privind jaful din sistemul bancar trebuie finalizate de urgență, iar Chișinăul ar putea beneficia de o primă tranșă din cele 100 de milioane de euro abia în luna iulie, dacă două dintre condițiile principale vor fi îndeplinite. Sunt declarațiile reiterate de partenerii europeni în cadrul celei de-a patra reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
În cadrul reuniunii de la Bruxelles, oficialii europeni au reiterat disponibilitatea comunității de a ajuta Republica Moldova în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață ale cetățenilor și îndeplinirea obiectivelor Acordului de Asociere. Au reamintit însă că acordarea asistenței macrofinanciare va continua să se bazeze pe progresele făcute de autoritățile de la Chișinău în procesul de implementare a reformelor, inclusiv în justiție și în lupta contra corupției. În același timp, partenerii europeni au subliniat că așteaptă încheierea de urgență a anchetei în privința fraudei bancare.
Iar comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a declarat că pentru a primi o primă tranșă din asistența macrofinanciară, Chișinăul trebuie să îndeplinească două condiții esențiale.
În cadrul reuniunii de la Bruxelles, au fost discutate și anumite prevederi din legislația Republicii Moldova. Oficialii europeni au spus și de această dată că regretă modificarea sistemului electoral, în iulie 2017, prin trecerea de la votul proporțional la cel mixt, și nerespectarea recomandărilor-cheie ale Comisiei de la Veneția. Demnitarii de la Bruxelles au specificat că vor monitoriza îndeaproape consecințele noului sistem electoral, în special impactul pe care îl va avea asupra democrației.
Amintim că regretul liderilor Uniunii Europene privind adoptarea noii legi electorale a fost exprimat oficial și la sfârşitul lunii februarie, atunci când Consiliul UE a adoptat un aviz, care conține 27 de concluzii privind Republica Moldova. Documentul face referire la lipsa de consens asupra reformei sistemului electoral și la riscul ca majoritatea candidaților să fie influențați de oameni de afaceri care își urmează propriile interese.
Republica Moldova a semnat un acord de finanțare macrofinanciară cu Uniunea Europeană, în valoare de 100 de milioane de euro, în toamna anului trecut, dar transferul primei tranșe a fost amânat de mai multe ori. Anterior, și Delegația Uniunii Europene la Chișinău a spus că banii vor fi oferiți după ce vor fi evaluate progresele înregistrate de Republica Moldova în procesul de implementare a reformelor. Țara noastră este cel mai mare beneficiar de asistență europeană din lume pe cap de locuitor. Doar între 2007 și 2013 am primit peste 560 de milioane de euro de la Uniunea Europeană.
Sursa:jurnal.md