Fariseismul politicii moldovenești

Imagine postare

c2-d3ae3c3e27f502e431fcbcbcac502a28-6caricaturaVotările de conjunctură ale PLDM și PDM cu PCRM – în vederea distuirii pe rînd a prim-vicepreședintelui V. Plahotniuc și-apoi a prim-ministrului V. Filat – vin să ne demonstreze că anticomunismul e atît de viguros, încît, vorba lui Caragiale lipsește cu desăvîrșire. PCRM, ca o femeie întrebată și bună la inimă, care nu poate refuza solicitările sexului opus, votează cu democrații ușurîndu-le năravurile răzbunătoare.

Comuniștii fac acest lucru fiind conștienți că ei n-au fost și nu vor fi atinși de actuala conducere pentru ilegalitățile săvîrșite în cei 8 ani de guvernare. Moldova fără comunism vociferată de PLDM a devenit și mai roșie. Înțelepciunea populară comprimată într-un banc, ne arată fața partidelor din fostele Alianțe. Preotul avea două fete. Una rea și una bună, dar cea rea era așa de bună, foarte bună.  PCRM pe plan politic e un fel de amantă pentru PLDM și PD. Aceste votări îi uniformizează pe deputați, transformîndu-i pe un cap în oportuniști.

În momentul destituirii lui Plahotniuc, deputații fracțiunii PLDM, au votat unanim, deși pînă atunci nici unul din ei n-au arătat cu degetul la prim-vicepreședinte urmarit de Interpol. Excepție fiind doar deputatul Butmalai, avînd curajul să-i spună verde-n ochi lui Plahotniuc ce crede despre el, lăsînd la o parte prezumția nevinovăției. La acea ședință, deputatul din PDM, încerca să-l protejeze pe nănaș, dar cam anemic și neconvingător. Ședința plenului Parlamentului, în care PDM, împreună cu PCRM l-au demis pe Premierul Vlad Filat, a avut o încărcătură emoțională deosebită. Luarea de cuvînt a deputatului Ghilețchi în apărarea lui V.Filat a fost mai degrabă o predică. Vorbitorul aducea pildelele și parabolele ticluite de Mîntuitor atît de calm, de parcă era însuși Hristosul, aflat în locul Ghetismani, care a căzut cu fața la pămînt și se ruga la Dumnezeu să treacă de la el paharul, adică viitoarea osîndă. PD- știi din sală, aidoma fariseilor, chicoteau și, nerăbdători, așteptau destituirea lui Filat.

Moralitate în politică e tot atîta cît și păr pe limba broaștei, dar de mîndrie parcă se mai ținea seama pe la politicienii moldoveni. Nu și în cazul PDM. Cum putea să facă corp comun democrații cu comuniștii, cînd Voronin – gură spartă l-a numit pe speaker ” jițăl nesaverșanaletnii”.

Alte năstrușnicii de la Chișinău – șantajul și dezinformarea – sunt considerate ca niște virtuți de către demnitari.

Premierul în exercițiu, fiind audiat de către comisia parlamentară de investigare a situației de la BEM, declara că Guvernul – acționarul majoritar la această bancă și-a făcut treaba bine. O informație mai amplă despre situația de la Banca de Economii –  susținea V.Filat -va fi făcută publică după terminarea negocierilor dintre partidele fostei Alianțe. Pe aceeași potecă bătătorită este și ținerea în șah a PDM. Adică vedeți voi, dacă ceva, organul suprem al PLDM va hotărî să voteze împreună cu comunștii demiterea lui Lupu.

Capul fracțiunii parlamentare, domnul Streleț, ține hangul șefului, spunînd că Curtea Constituțională este funcțională și în lipsa celor doi judecători care trebuie votați de Parlament. Alta și mai deochiată. Pingpong-ul Ghimpu-Streleț cu interceptarea telefonică în cazul tragediei de la Pădurea Domnească. Bîlbîiala deputatului Streleț, în cazul dat: ”Eu n-am afirmat că Lupu-pădurarul l-a informat pe Ghimpu. Am spus ce-am auzit, am citit de pe-un site, dar nu vă spun care, etc”, scoate în lumină neseriozitatea aleșilor poporului. În ședințele Parlamentului vorbesc ce le trăsnește prin cap, ca mai apoi să declare că sursele de informare sunt ecourile vînturilor de primăvară. În loc să vină cu probe că deputatul Ghimpu nu are dreptate, Streleț afirmă că șeful liberalilor vrea să se mențină în vizorul public și de aceea a inițiat această campanie, cu implicarea Procuraturii.

Serialul ”Sperietoarele politicii”ar putea derula cu episodul ”Da eu cu ce sunt mai breaz?”. Îi vine rîndul lui Mihai Ghimpu să voteze împreună cu femeia umblată – PCRM, debarcadarea Președintelui N. Timofti în cazul în care V. Filat va fi propus la funcția de prim-ministru. Înainte de a vă dori vizionare plăcută, să ascultăm ce spune un alegător neturmentat, Moș Gheorghe: ”Apoi, măi băițîcă, din toată frecătura aceasta (formarea Alianței 3), noi cei mulți, ne vom pricopsi cu produsul lăsat pe drum de cireada de vaci, mînată la imaș”.

Ion Bogus