Fiecare cetățean e dator cu 10.000 de lei: Poporul este chemat la protest când Parlamentul va examina moţiunea de cenzură
Un grup de experți cheamă oamenii la protest în ziua când Parlamentul va examina moţiunea de cenzură înaintată împotriva Guvernului Filip. Experții au făcut un apel către societate, declarând că nu cetățenii sunt cei care trebuie să întoarcă miliardul de dolari furat din sistemul financiar-bancar moldovenesc.
Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a calificat decizia Guvernului Filip de a pune miliardul furat pe umerii cetățenilor drept o crimă, iar afirmația precum că FMI ar fi cerut aceste acțiuni – un fals.
„Decizia de a pune furtul secolului pe umerii cetățenilor este o crimă, iar afirmația autorităților precum că FMI a impus asemenea condiții este o minciună. În cadrul Forumului Civic din 29 septembrie experții economi au prezentat și alte soluții pentru acoperirea banilor dispăruţi din sistemul bancar. Gaura generată la rezervele valutare ale Băncii Naționale este o cauză a acţiunilor nechibzuite sau chiar rău intenţionate ale Guvernului şi ale fostei conduceri a Băncii Naţionale. Această gaură trebuie trecută la evidenţa extra-bilanţ a Băncii Naţionale a Moldovei. Acoperirea acestei găuri trebuie făcută prin recuperarea banilor de la hoţii miliardului, prin munca organelor de anchetă”, a spus Sergiu Tofilat.
Acesta spune că cetățenii trebuie să-și apere drepturile și să se impună împotriva deciziilor asumate de Guvernul Filip la începutul acestei săptămâni.
„În loc să pună la muncă Procuratura și CNA pentru a investiga cu adevărat furtul secolului, guvernarea a impus cetățenilor să recupereze miliardul prin achitarea impozitelor. Cetățenii nu au participat la acest furt și nu trebuie să-l întoarcă. Iată de ce, trebuie să susținem votarea moțiunii de cenzură și demiterea Guvernului nelegitim. În context, facem apel către toți cetățenii să vină la Parlament în ziua în care va fi examinată moțiunea de cenzură. Vom protesta pașnic, astfel încât deputații să ne audă și să nu aprobe legi care ar putea sărăci acest popor”, a mai spus Tofilat.
Potrivit expertului, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să achite Băncii Naţionale 21 de miliarde de lei – creditul de 13,4 miliarde oferit de BNM sub garanţia statului celor trei bănci devalizate, plus dobânda anuală de 5%. Astfel, fiecare cetăţean va trebui să achite câte circa 10.000 de lei.
În opinia activistului Sergiu Ungureanu, banii dispăruţi au fost furaţi din buzunarul oamenilor. Întoarcerea lor de către cetățeni nu înseamnă altceva decât că vor fi alocate resurse mai puţine pentru renovarea şcolilor şi grădiniţelor, pentru întreţinerea spitalelor.
Amintim că Guvernul Filip și-a asumat luni răspunderea asupra unui pachet de legi, printre care și cea privind returnarea garanțiilor de stat. Astfel, rambursarea banilor este pusă pe umerii cetățenilor, urmând ca bugetul să fie împovărat cu aproximativ 25 de miliarde de lei, care vor fi plătiți în 25 de ani.
Deputații din PSRM, PCRM și PLDM au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Filip, nefiind de acord cu această decizie. Dacă moțiunea va cădea, proiectele de legi vor fi declarate adoptate de legislativ, iar preşedintele Parlamentului va fi obligat să le transmită şefului statului pentru promulgare.
Sursa:independent.md