igor popa avocatLiderul PLDM, Vladimir Filat a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Este decizia luată în după-amiaza acestei zile de către Judecătoria sectorului Buiucani, care a acceptat demersul procurorului în acest sens.

Şedinţa a durat aproape şapte ore, iar Filat nu s-a prezentat invocând motive de sănătate. În timp ce procurorul susţine că are probe care argumentează necesitatea deţinerii fostului premier în arest, avocaţii lui Vladimir Filat spun că vor contesta încheierea judecătorului la Curtea de Apel Chişinău.

Şedinţa de judecată s-a desfăşurat aproape şapte ore în lipsa lui Vladimir Filat, care a solicitat ca procesul să aibă loc fără prezenţa sa. Pe durata acesteia uşa magistratului Victor Răţoi, care a examinat demersul procurorului Adriana Beţişor, a fost păzită de ofiţeri ai Centrului Naţional Anticorupţie. Jurnaliştii nu au fost lăsaţi să filmeze în întregime decizia luată de judecător.

Avocaţii lui Vladimir Filat sunt nemulţumiţi de decizie şi afirmă că o vor contesta.

Totodată, Igor Popa a declarat că Vladimir Filat a depus o plângere penală împotriva controversatului afacerist Ilan Shor, cel care l-a denunţat.

Amintim că joi, deputații din toate fracțiunile parlamentare cu excepția celei a PLDM au votat pentru ridicarea imunității parlamentare a lui Vladimit Filat, la cererea procurorului general, pentru a fi cercetat în dosarul fraudei din sistemul bancar. Ulterior, Filat a fost reţinut pentru 72 de ore, fiind învinuit de corupere pasivă şi trafic de influenţă şi riscă până la 15 ani de închisoare. Fostul premier pledează nevinovat şi îl acuză pe oligarhul Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreședintele suspendat al Partidului Democrat, de faptul că ar fi comandat arestul său pentru a-și salva propria piele. PD însă a calificat acuzațiile drept nefondate.

(33 accesari)