Filat-captivul, umilit din nou de Plahotniuc

Imagine implicită

alex-cozerFilat a pățit ieri probabil a doua cea mai mare umilință a sa de când e în politică. Prima, desigur, rămâne una memorabilă și probabil va apărea prin cărțile de istorie peste ani. Este vorba de celebrele scuze la adresa lui Plahotniuc, după ce l-a făcut pe ăsta criminal și în toate felurile.

Atunci scuzele veneau cu doar câteva ore înainte de a i se interzice, prin intermediul Curții Constituționale, să mai fie vreodată premier. De atunci cariera politică a Filat a luat-o abrupt în jos, acesta ajungând din politicianul care se bucura de cea mai mare încredere printre moldoveni exact lângă Plahotniuc, în rândurile celor mai detestați.

Iată însă că Filat a refuzat cu o încăpățânare demne de cauze mult mai nobile să se retragă onorabil din politică. A început să tragă de sfori, să se implice și în mai multe scheme criminale decât până în aprilie 2013, deci să devină și mai vulnerabil în fața CNA-ului și Procuraturii lui Plahotniuc.

Plahotniuc l-a lăsat să creadă că mai poate fi premier

În ultimele săptămâni Filat a crezut cu toată ființa sa că poate din nou să devină premier. Colegii săi de partid deja și vorbeau despre Filat ca viitor prim-ministru.

O chestie destul de ciudată, mai ales că știm foarte bine cum el a plecat din această funcție. Filat a fost însă făcut să creadă că el poate fi din nou premier. Iar cel mai important indiciu a fost acum vreo 2 luni, când într-o emisiune a Nataliei Morari, Alexandru Tănase, cel prin intermediul căruia i s-a interzis să mai fie prim-ministru, spunea cu toată hotărârea că Filat are mandat popular pentru a fi din nou în fruntea Guvernului.

Ulterior a fost debarcat Gaburici, iar în ultimele săptămâni Filat a tot fost lăsat să creadă că-și mai poate încerca norocul încă o dată. Slugile sale propagandistice cu tot mai mult curaj inoculau ideea că ar trebui din nou să fie premier, în timp ce el își umfla tot mai tare pieptul, permițându-și de nenumărate ori să vorbească precum un viitor șef de cabinet de miniștri.

Mai mult chiar, a început să bată terenul pe la Odesa, să sune pe la Washington, pentru a promite marea și sarea și a-i mai convinge pe americani că uite, el poate fi un bun premier.

Numai că ieri, la vreo jumătate de oră după ce Filat ieșea de la discuții cu Lupu și Ghimpu, spunând că mâine-poimâine alianța-i gata, a venit bomba de la Zumbreanu: nepotul și nănașul său au fost reținuți.

Plahotniuc îl va blendui pe Filat până-l va umili total

Așadar, când Filat se și vedea în capul mesei, a venit încă o lovitură extrem de dură. Iar aici nu este neapărat doar de șantaj. E în primul rând vorba de umilire.

Aș aminti în acest sens o declarație anterioară a lui Ion Sturza, care povestea cât de mult îi place lui Plahotniuc să se joace cu Filat, să-i mai dea o bleandă, apoi să-l lase un pic să se echilibreze, ca apoi să-l trimită din nou la pământ.

Și exact asta se întâmplă acum. Se întreba cineva aseară dacă Filat va mai ajunge vineri să participe la o emisiune, la Pro TV. Dacă nu va fi deja în izolator atunci, alături de nănașul său. Acest lucru nu se va întâmpla deocamdată. Plahotniuc mai are încă un pic nevoie de Filat și de deputații loiali acestuia, pentru a-și face nevoile în Parlament.

Așa că până una-alta se va mai juca cu Filat, îi va mai da câte un bobârnac, apoi îl va mai mângâia pe cap.

Filat face jocurile lui Plahotniuc

Iar Filat e jucăria perfectă. Reacționează ca un pisoiaș cuminte, pe care poți să-l tragi de coadă până te plictisești, că oricum nu va zgârâia.

La vreo oră după ce Plahotniuc i-a băgat neamurile cu care a furat la zdup, Filat a scris pe Facebook că „indiferent de aceste acțiuni, Moldova va avea o Alianță Pro-Europeană, bazată pe principii de corectitudine și cu un obiectiv clar de reformare a justiției, cu implicare Europeană directă”.

Nu-i așa că ar fi amuzant dacă n-ar fi teribil de trist?

De ce teribil de trist? Pentru că pe acest teritoriu căruia unii îi spun „țară”, cei care se consideră elite „pledează” pentru o „nouă alianță proeuropeană”, cu Filat, Plahotniuc și Ghimpu. Exact cu cei care au furat miliardul și au adus Moldova în pragul falimentului.

Trist mai e pentru că acest psiho-sociopat Plahotniuc se joacă cu destinele a vreo 2 milioane de oameni care au mai rămas aici, practic fără a avea parte de vreo rezistență reală. Pentru că așa-zișii lideri politici Filat, Ghimpu, Voronin, Usatîi sau Dodon sunt toți niște jucării șantajabile, pe care poate oricând să le folosească în interesul său. Și pe care le folosește sau le-a folosit.

„Stat captiv”, se folosește tot mai des terminologia asta în ultimul timp. Uitându-mă la Filat și felul în care acționează, mă tem că unora dintre moldoveni deja începe să le și placă starea de captivitate în care se află.

Alex Cozer