Filat, Lupu şi Ghimpu au bătut palma: A fost semnat acordul de formare a noii alianţe de guvernare

Imagine implicită

acordul-de-constituire-a-unei-noi-aliante-de-guvernare-ar-putea-fi-semnat-in-zilele-urmatoare-10914Acordul de constituire a noii alianţe de guvernare a fost semnat acum câteva clipe, la Palatul Republicii, de către liderii PLDM, PD şi PL.

„Eu cred că acest moment a fost aşteptat de întreaga societate. Purcedem la semnarea acordului pentru crearea alianţei de guvernare care să asigure majoritate parlamentară şi suport politic guvernului care urmează să facă faţă tuturor provocărilor cu care se confruntă ţara”, a declarat liderul PLDM, Vladimir Filat, după care a purces la procedura de semnare împreună cu Marian Lupu şi Mihai Ghimpu.

După ce au semnat acordul din câteva pagini, liderii PLDM, PD şi PL au dat mâna, iar Mihai Ghimpu şi-a făcut semnul crucii.

„Acum a fost semnat acest acord care reprezintă un proces de negocieri deloc uşor. Situaţia deloc uşoară în care se află RM necesită maximă responsabilitate. Pe lângă gânduri frumoase de viitor, avem şi un trecut împreună, am avut lucruri complicate, dar la baza deciziilor au stat lucrurile bune pe care le-am făcut împreună. Obiectivul pe care îl avem în faţă este implementarea reformelor cu urmări directe pentru ţară, să îndeplinim un şir de condiţii ca să reluăm şi să îmbunătăţim relaţiile cu partenerii de dezvoltare, să obţinem rezultate palpabile în lupta împotriva corupţiei, să asigurăm reforme profunde. Avem determinarea necesară, avem asigurat sprijinul UE şi SUA. În perioada care vine urmează să pregătim tot ce e necesar ca să organizăm şedinţa Parlamentului cu învestirea Guvernului, astfel încât la sfârşitul lunii iulie RM să aibă un Guvern capabil”, au fost declaraţiile lui Filat, după semnarea acordului.

„Eu nu cred că este timpul să mă lansez în declaraţii poltiice lungi, timpul dictează o abordare concretă. E timpul pentru multe realizări. Subscriu integral la tot ce a menţionat dl Filat. Privesc cu optimism, dar şi cu responsabilitate în viitor. Sunt sigur că acest spirit, această trăinicie şi aceste angajamente le vom manifesta şi după negocieri şi semnare a acordului. Sunt sigur că avem aceeaşi idee, să asigurăm o guvernare bună. Alegerile au trecut, negocierile tot, acum trebuie concentrare. Într-un ceas bun şi Dumnezeu să ne ajute”, a continuar Marian Lupu.

„Să vă audă Dumnezeu”, a comentat Ghimpu, amuzat. „Cred că fiecare conştientizează că semnarea acordului nu înseamnă doar refacerea alianţei pentru guvernare europeană, ci şi garanţie pentru continuarea cursului european, fără de care nu avem viitor. Probleme sunt multe, situaţia este delicată şi dificilă, de aceea am acceptat. Ne-am dorit alianţă, o avem. Dacă o să dorim schimbare, o să avem. Dacă ne dorim doar alianţă fără schimbare, înseamnă că degeaba ne-am aşezat împreună. Cea mai importantă problemă rămâne sărăcia, care nu poate fi eradicată fără creştere economică şi fără combaterea corupţiei. Poţi să ai o grădină frumoasă, cu roadă bună, dar când te duci s-o culegi a rămas doar copacul şi gardul ars. Ne-am asumat să combatem corupţia şi mulţumim UE că a acceptat să ne ofere o misiune în justiţie. Vom avea şi în cadrul PG, MAI, CNA câte un consilier reprezentant al UE care va monitoriza cum se desfăşoară lucrurile în aceste instituţii. Stimat viitor Guvern, ori guvernăm, ori demisionăm. Altă cale nu există. Să nu guvernăm cu mintea moldoveanului de pe urmă”, a spus, la rândul său, Mihai Ghimpu.

În continuare, după ora 19:00 la sediile celor trei partide vor avea loc şedinţe, iar mai târziu va fi anunţat numele persoanei înaintate la funcţia de premier, precum şi viitorii membri ai cabinetului de miniştri.

Amintim că ministerele au fost partajate în felul următor: PL – Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Mediului, Apărării şi cel al Educaţiei; PLDM – Ministerul de Externe, de Interne, Agriculturii şi Industriei Alimentare, Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Tineretului şi Sportului şi cel al Finanţelor; PD – Ministerul Justiţiei, Economiei, Sănătăţii, Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Culturii şi Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor.

sursa: jurnal.md