vlad filatPLDM a denunţat acordul de constituire al Alianţei pentru Integrare Europeană, părăsind, în acest mod coaliţia de guvernământ. Anunţul a fost făcut de premierul Vladimir Filat în cadrul unui briefing susţinut miercuri, la ora 13.00. Potrivit lui Filat, începând cu ora 14.00 a aceleiaşi zile, PLDM nu mai recunoaşte prevederile din documentul care a stat la baza fondării AIE şi îşi îndeamnă colegii să purceadă la negocieri privind elaborarea unui noi acord.

Motivul invocat de Filat care a stat la baza acestei decizii, ar fi intenţia de a scoate instituţiile de stat şi justiţia de sub control politic şi repunerea acestora în slujba intereselor cetăţenilor Republicii Moldova. Premierul a făcut aluzie directă la prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, pe care îl acuză că şi-a subordonat aceste instituţii, pornind de la interese de clan, oligarhice, în detrimentul celor cetăţeneşti. Drept exemplu, Filat s-a referit la tragicul incident din Pădurea Domnească, soldat cu moartea lui Sorin Paciu, caz pe care aşa-zisul păpuşar ar fi încercat să-l muşamalizeze, încercând astfel să-i ferească de răspundere pe cei implicaţi, printre care se numără înalţi funcţionari de stat aflaţi în slujba oligarhului.

Totodată, Filat a dat asigurări că PLDM va acorda, în continuare, susţinere politică actualului Guvern şi programului său de guvernare, îndemnându-şi colegii de coaliţie, dar şi cei din opoziţie să facă acelaşi lucru pentru a evita alegerile parlamentare anticipate. „Cel care va determina declanşarea alegerilor anticipate va trebui să-şi asume public acest lucru, respectiv să suporte consecinţele”, a spus premierul.

Precizăm că tot miercuri Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi a Legislativului a avizat pozitiv proiectul de lege care presupune lichidarea funcţiei de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, ocupată în prezent de democratul Vladimir Plahotniuc. Proiectul de lege respectiv a fost înaintat spre avizare de către fracţiunea parlamentară a PLDM şi a fost susţinut de deputaţii comunişti. De aici reiese că, în cadrul următoarei şedinţe plenare a Parlamentului, deputaţii comunişti şi cei liberal-democraţi îl vor demite pe Plahotniuc din funcţia de prim-vicespicher, ceea ce înseamnă că actuala majoritate parlamentară se va destrăma.

(294 accesari)