filat_200909181101540Aflăm zilele acestea, chiar din interiorul monstruoasei coaliţii, de la un parlamentar care a dorit să-şi păstreze anonimatul, o informaţie pe care o bănuiam cu toţii. Canaliile de la putere au împărţit, iarăşi, instituţiile de drept ale statului pe criterii politice. Adică pe criteriul Filat-Plahotniuc. După cum se ştie, Procuratura a ajuns pe mâinile Păpuşarului, cu condiţia ca Filat să-şi propună candidatura sa (omul său) la funcţia de prim-viceprocuror. Pe timpul interimatului lui Pântea, care era instalat acolo de partidul liberal, Filat a încercat coruperea politică a acestuia. Fie că Pântea nu a acceptat, fie că a fost prea miel şi docil Păpuşarului – atunci când brigada lui Chetraru şi Zumbreanu a dat năvală în Guvern, unde a descoperit sume fabuloase de bani în valută, – însă Filat a renunţat la el, l-a abandonat, aşa cum obişnuieşte să o facă mai ales cu oamenii săi cei mai apropiaţi, şi acum este în căutarea unei slugi pentru această funcţie deosebit de importantă, în primul rând care să-i garanteze închiderea dosarelor sale penale şi ale mai multor liberal-democraţi ţinuţi în frâu de Păpuşar.

De unde până unde cineva din zona oligarhului Stati, la care Filat şi Leancă fac anticamera aproape zilnic, i-a dat indicaţii preţioase să-l promoveze pe actualul procuror al sectorului Buiucani, Eduard Maşnic în locul „kidănitului” Pântea. Este adevărat că acesta e în relaţii de subordonare faţă de Anatol Stati, el este acel care l-a arestat pe ex-deputatul Andrei Baştovoi, inamicul numărul unu al “petrolistului”. Pe de altă parte, acest Maşnic este amic-drujban la cataramă cu Găbiţă Stati, fiul oligarhului, cu care se convoacă pentru a se desfăta în locurile intime ale protipendadei chişinăuiene.

Ceea ce nu ştie Filat, este că procuroraşul respectiv slujeşte cu credinţă oarbă la doi stăpâni. (A se vedea şi piesa lui Carlo Goldoni, cu acelaşi nume!) Adică la doi oligarhi. Legătura dintre acesta şi Păpuşar, însă, este una de coeziune indestructibilă, fiind asigurată de Iura Garaba, preşedintele Consiliului superior al procurorilor. Evident, pentru a-l instala pe favoritul lui Filat, despre care lumea spune că-l va pune la puşcărie, după divorţul de mafie, adică de Păpuşar, este necesar ca „ameţitul” de Pântea să fie plecat din funcţie. Astfel, „colegii” săi asmuţaţi de cine trebuie au început operaţiunea “verde pentru Maşnic”, în care sunt antrenate toate gorilele lui Zubco şi Păpuşar cu scopul de a-l aburi pe şomerul de lux al PLDM-ului.

Iniţial, acestea au mediatizat averile dubioase ale lui Pântea, inclusiv cele de la Anenii Noi şi de prin alte părţi mai mult sau mai puţin cunoscute.

Apoi au început a vorbi acuzator consătenii săi condamnaţi, care i-ar fi dat mită, prin intermediul şoferului său.

Acum câteva zile, când condamnatul Ţigănaşu făcea declaraţiile respective de dare de mită în mass- media, Iura Garaba nu stătea cu mîinile în sân. Acesta a organizat şedinţa Consiliului superior al procurorilor, la orele 14, cu puţin timp înainte de a apărea declaraţiile respective în presă, la care a pus în discuţie şase chestiuni şi „diverse”. Absolut neîntâmplător, din punctul nostru de vedere, pe ordinea de zi au figurat două chestiuni legate de „prestaţia incompatibilă cu funcţia deţinută” a lui Pântea. Una chiar aşa şi se intitula: „Cu privire la petiţia cet. Ion Lari despre iniţierea procedurii disciplinare în privinţa prim-adjunctului procurorului general, Andrei Pântea, raportor fiind desemnat I. Serbinov. Este vorba de punctul cinci din ordinea de zi. Şi pentru ca lui Pântea să nu-i pară viaţa prea dulce, unsă cu miere, imediat în punctul următor a mai fost luat şi băgat o dată în seamă: „Cu privire la petiţia cet. Ala Mahalova, despre acţiunile pretins ilegale ale prim-adjunctului procurorului general şi ale procurorilor Direcţiei control al urmăririi penale şi asistenţă metodică”, în care raportor a fost M. Vinogradov.

„Reforma” mafiei în Procuratură nu se opreşte aici. Viceprocurorul Eugen Rusu, cel care s-a disociat de acţiunile criminale ale lui Zubco din Pădurea Domnească, este acum ţinta unor răzbunări care trebuie să se soldeze cu debarcarea sa din funcţie în favoarea unei slugi a Păpuşarului. Tocmai de aceea la Procuratura Generală există pe rol procedura disciplinară împotriva acestuia. De ce? Simplu, pentru că asemeni judecătorilor mafioţi de la CSM, celor de la Consiliul lui Garaba le expiră termenul. Din sursele noastre, Garaba râvneşte şi are acceptul lui Zubco şi al Păpuşarului de a-i lua locul lui Eugen Rusu!

Să revenim însă la berbeci, vorba francezilor. Ca să înţelegem cât de aproape de Tartor este acest Maşnic, vom urmări relaţia sa cu „fiul” adoptiv al Păpuşarului, Zubco. Un detaliu la prima vedere insignifiant, însă deosebit de relevant este că Zubco obişnuia să-şi felicite subalternii, conform uzanţelor, împreună cu adjuncţii săi. Când a fost „marcată” ziua de naştere a lui Garaba, Zubco a preferat să meargă să-l felicite pe acesta însoţit nu de adjuncţi, ci de… Maşnic! Poziţia acestuia în sistemul oligarhic al lui Plahotniuc este una extrem de importantă. De facto, la ora actuală acesta este adevăratul prim-viceprocuror! Judecătoria de buzunar a Păpuşarului, cea de la Buiucani, nu ar însemna nimic, nu ar funcţiona ca ceasul elveţian în favoarea afaceristului urmărit de Interpol, dacă nu ar fi labă în labă cu procuratura lui Maşnic!

Despre activitatea subterană a acestui individ adoptat, se pare, de Filat vom discuta cu o altă ocazie, care va veni foarte curând. O să aflaţi, printre altele, cum omul lui Zubco şi Plahotniuc protejează şi acoperă acţiunile criminale ale bandiţilor de la Durleşti, inclusiv ale aşa-zisului „Polojeneţ” care l-a snopit în bătăi pe unul din membrii familiei viceprimarului din localitate, lucru muşamalizat până la această oră de „adjunctul” lui Zubco, Procurorul General de facto al Republicii Moldova. O să aflaţi cum dosarul a fost totuşi luat din gestiunea lui Maşnic şi a ajuns la cineva de la Procuratura municipală. Pentru acest lucru, Maşnic vrea să se răzbune pe procurorul care conduce acum ancheta şi vrea să arate adevărul. Omul lui Filat, vorba vine, se vede deja autorizat de funcţia în care încă nu a fost „inaugurat” şi promite în diferite cercuri oculte că va lua măsuri drastice cu procurorul respectiv, mai ales pentru că a promis solemn infractorilor că va muşamaliza cazul.

Cine ştie, poate între timp Filat se răzgândeşte şi-şi sfătuie protejatul, ca pe ruda sa prin alianţă, Nichifor, s-o tulească la Moscova!

Sursa: jurnal.md

 

(452 accesari)