„Filat şi Plahotniuc – asasinii morali şi politici ai lui Ion Butmalai”

Imagine implicită

filat-si-plahotniuc-asasinii-morali-si-politici-ai-lui-ion-butmalaiIndiferent de modul în care a plecat din viaţă politicianul Ion Butmalai, acest lucru s-a întâmplat în urma activităţii sale politice, afirmă jurnalistul Vasile Năstase.

„Este adevărat, Ion Butmalai a fost foarte afectat de faptul că n-a fost inclus pe listele electorale ale PLDM la alegerile din 30 noiembrie. El a fost cea mai puternică voce, oricât ar fi de paradoxal, a guvernării, pentru că a făcut parte dintr-un partid aflat la guvernare. Dar tot el a fost şi cea mai incomodă voce a guvernării, pentru că a reprezentat oamenii şi a criticat foarte dur guvernarea. Această moarte vine tocmai în urma activităţii sale de ordin politic şi anticorupţie. El a fost băgat în mormânt de aceşti indivizi care l-au umilit şi l-au scos în afara procesului politic. Aţi văzut casa lui Ion Butmalai, aţi văzut în ce condiţii trăia. Nu a fost un bogătaş, ci un om simplu, care îşi făcea datoria, un ofiţer, un om al demnităţii, un om care a luptat pentru alţii. El nu vroia să ajungă în Parlament de dragul aflării în Parlament, ci avea nevoie să-şi ducă lupta până la capăt, să combată această corupţie, să dea semnalele potrivite”, a declarat jurnalistul, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, la Jurnal TV.

Or, Vasile Năstase susţine că „asasinii morali şi politici” ai lui Ion Butmalai sunt Filat şi Plahotniuc, care l-au umilit în ultimul hal pe fostul deputat.

„Trebuie să investigăm lucrurile ca să ajungem la adevăr. Indiferent că a fost o variantă, că a fost cealaltă, comanditarul politic al acestui omor este Plahotniuc, pentru că el i-a dat indicaţii lui Filat să-l scoată pe Butmalai din listele PLDM, lucru pe care l-a spus chiar Ion Butmalai. Aşa au fost scoşi de pe listele PCRM şi Petkov, şi Muntean, şi Petrenco. Toţi cei care au spus un cuvânt contra lui Plahotniuc au fost măturaţi. La fel s-a întâmplat şi în PLDM. Să nu uităm că şi Alexandru Cimbriciuc a zburat în capătul listei, pe locul 52. În PLDM şi în fostul Parlament au fost mulţi oameni cu gura cusută şi anume omul care era camertonul Parlamentului, care bubuia împotriva corupţiei, care nu se temea, care era eroul acestui popor, anume acest om a fost scos. O umilinţă, o bătaie de joc, o persiflare mai mare, aşa cum au făcut-o Filat şi Plahotniuc, nu putea fi. Ei sunt asasinii morali şi politici ai acestui om, indiferent de ce s-a întâmplat”, a mai declarat Vasile Năstase.

În context, bloggerul Alex Cozer, prezent la emisiune, a menţionat că cei doi, Filat şi Plahotniuc, „sunt gata să calce şi pe cadavre pentru putere”.

„Oamenii care l-au admirat înţeleg că acest om a fost folosit într-un război. Atât timp când a fost convenabil pentru Filat a fost scos în faţă, promovat, însă când Filat a ajuns la o înţelegere cu Plahotniuc, l-a eliminat pe Ion Butmalai din prim plan şi nici măcar nu a vrut să-l mai introducă pe lista electorală. Eu cred că lumea trebuie să înţeleagă, inclusiv din notele lăsate de Ion Butmalai, că politicul în această ţară este la cel mai jos nivel posibil, că cel puţin doi indivizi care diriguiesc cam tot în această ţară sunt gata să calce şi pe cadavre pentru a obţine putere”, afirmă Cozer.

Bloggerul a menţionat şi „lacrimile de crocodil” ale lui Vlad Filat la înmormântarea lui Ion Butmalai. „Faptul că l-am văzut pe Filat la înmormântare, după ce i-a făcut pe 5 octombrie… Sunt foarte mulţi martori care pot să confirme că, pe 5 octombrie, Ion Butmalai a fost în biroul lui Filat, la sediul PLDM de pe strada Bucureşti, pentru a-l întreba cum şi-a permis un asemenea lucru, iar Filat l-a luat în derâdere, spunând: „Şi ce? Te-ai născut deputat?”. A fost o discuţie mai lungă. Până la urmă Ion Butmalai l-a sunat pe feciorul său, pentru că i s-a făcut rău în biroul lui Filat, după care a venit ambulanţa. Acea discuţie a fost, probabil, ultima faţă în faţă între Ion Butmalai şi  individul căruia acum un an şi jumătate îi era frică să se războiască personal şi îl scotea în faţă pe Ion Butmalai, care spunea sincer ceea ce credea. Cât de perfid este acest individ! Indiferent că a fost suicid, că n-a fost suicid, a contribuit mult la această tragedie, ca astăzi să se ducă plin de tupeu la înmormântare şi să verse lacrimi de crocodil”, a adăugat Alex Cozer, cu referire la Vlad Filat.

Prezent la emisiune, deputatul primului Parlament, Vasile Zgardan, a menţionat că moartea lui Ion Butmalai este „o crimă colectivă împotriva unui om care şi-a dăruit viaţa pentru dreptate”. „El nu era atras de fotoliul din Parlament, el vroia să-şi ducă lupta mai departe şi anume de acest lucru s-au speriat. Ştim cine este comanditarul. Indiferent cine va fi găsit vinovat, asasinii morali sunt aceşti oameni. El n-a putut suporta trădarea colegilor săi”, a punctat Vasile Zgardan.

Ion Butmalai, găsit împuşcat pe 9 decembrie, a lăsat în urmă nişte note, semnate chiar cu câteva ore înainte de a muri şi care au apărut ieri în presă. În acestea, Butmalai se adresează apropiaţilor săi, dar şi procurorilor. Mesajele conţinnume importante din politica moldovenească, pe care Ion Butmalai le învinovăţeşte de moartea sa. În una dintre acestea, el spune că nu mai poate trăi „în batjocură, dezmăţ şi umilinţă”.

În nota denumită de Butmalai „Important pentru procurori”, fostul deputat PLDM le cere anchetatorilor ca „în moartea sa să fie învinuiţi şi traşi la răspundere” Vlad Filat şi Vladimir Plahotniuc. De asemenea, în notele sale, Ion Butmalai a menţionat şi alţi membri PLDM, care ar avea o parte din vină: Valeriu Streleţ, Liliana Palihovici, Vadim Pistrinciuc, Victor Roşca. El îi numeşte pe aceştia „laşi, ticăloşi şi trădători ai neamului” care ar trebui „să sufere la fel de mult” cât „a suferit” el „de pe data de 5 octombrie 2014”.

Sursa: jurnal.md