FILAT: „Sunt și alte instituții care trebuie să-și desfășoare activitatea în conformitate cu norma legală”

Imagine postare

filat-guvern

Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi că patru angajați ai Serviciului Vamal au permis contrabandă cu țigări în perioada anilor 2007-2011. Premierul în exercițiu  a menționat că asemenea acțiuni vor mai fi, urmărind scopul de a combate corupția din Republica Moldova și ele vor viza nu doar Serviciul Vamal.

În cadrul urmăririi penale au fost documentate 48 auto-camioane de tip „TIR” cu aproximativ 500.000 kg de tutun fermentat, pregătit pentru confecţionarea ţigaretelor exportate fraudulos în spaţiul UE. Tutunul a fost exportat cu folosirea documentelor frauduloase, la preţ menţionat fictiv în documentele vamale. În final marfa – tutun fermentat, pregătit pentru confecţionarea ţigaretelor, a ajuns în spaţiul UE, cu preţul din nou diminuat, sub alt cod vamal şi altă denumire de produs.

„Din 2010, de la numirea mea în funcție am inițiat mai multe reforme, inclusiv la controlul vamal. Toate au contribuit la stoparea diferitor scheme frauduloase. Aceste tranzacții frauduloase au fost în 2007, până în februarie 2011. Exact atunci a fost finalizată implementarea mai multor reforme de Serviciul Vamal. Această schemă a fost stopată atunci, ulterior am acordat toată asistența Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Interne. Noi primii suntem cointeresați de stoparea unor astfel de tranzacții ilegale care prejudiciază bugetul de stat, mai ales când sunt implicați factori de decizie”, a spus directorul Serviciului Vamal,Tudor Balițchi.