Filip, încolţit cu întrebări de diaspora din Belgia

Imagine implicită

Raportul Kroll privind frauda bancară ar putea fi prezentat abia la mijlocul lunii decembrie. Anunţul a fost făcut de către premierul Pavel Filip la o întâlnire cu moldoveni stabiliţi în Belgia.

La rândul lor, unii conaţionali de-ai noştri i-au recomandat lui Vladimir Plahotniuc să iasă din umbră şi să vorbească despre lucrurile pe care le cunoaşte despre „jaful secolului”. Şi asta pentru că, potrivit acestora, anume el controlează instituţiile statului. Concetăţenii noştri le-au reproşat celor de la guvernare că i-au dus de nas în privinţa delegării unor deputaţi la viitoarele alegeri şi s-au arătat îngrijoraţi faţă de situaţia presei.

Cei mai mulţi cetăţeni stabiliţi în Belgia s-au arătat interesaţi de investigarea fraudei bancare şi pedepsirea celor care se fac vinovaţi.

Deşi nu le-a răspuns la toate întrebările, Pavel Filip a ţinut să-i informeze pe moldovenii din diasporă când va fi prezentat cel de-al doilea raport Kroll. Prim-ministrul nu le-a putut însă spune dacă documentul va fi făcut public.

„Raportul va fi prezentat până la mijlocul lui decembrie. Eu personal îmi doresc ca raportul integral să fie făcut public, dar ca să înţelegeţi, acest lucru este categoric împotriva celor de la Kroll. Şi explicaţia lor este una elementară. În acest raport o să găsiţi multe nume şi printre ei sunt şi dintre cei care nu au nicio treabă cu furtul miliardului. Noi am avut după experienţa noastră atac în judecată şi Kroll trebuie să le plătească despăgubiri”, a spus Filip.

Unii conaţionali spun însă că mult mai multe detalii ar ieşi la iveală dacă despre ele ar vorbi şeful PD.

„Să iasă domnul Plahotniuc în faţă şi să spună multe lucruri pe care le cunoaşte. Altfel, din umbră putem sta bine mersi, dar el trebuie să poarte şi responsabilitate. (…) El este omul care acum controlează absolut tot. Asta nu e doar părerea mea. (…) El controlează şi Guvern, şi Procuratură, şi CNA şi tot absolut, pentru că PD deţine pârghiile la toate instituţiile. (…) Nu putea Procuratura şi CNA să nu ştie de frauda bancară”, sunt câteva dintre reproşurile adresate guvernanţilor.

Unii reprezentanţi ai diasporei i-au reproşat lui Pavel Filip şi faptul că guvernarea nu s-a ţinut de cuvânt atunci când le-a promis că vor avea proprii deputaţi.

„Unde este deputatul meu? Pentru că şeful dvs direct, Vladimir Plahotniuc, a promis la toată lumea, inclusiv la cei din diasporă, că pe listele uninominale voi putea alege deputatul meu. Unde este deputatul meu? Pentru că în condiţiile în care sunt doar trei deputaţi, asta este pentru cei 155 de mii de moldoveni din diasporă?”, a întrebat unul dintre reprezentanţii diasporei din Belgia.

Îngrijorări a stârnit şi situaţia presei din Republica Moldova. În replică, Filip a spus că, în opinia sa, mass-media din RM „nu este constrânsă la capitolul libertate”.

Amintim că acum mai bine de un an şi jumătate, premierul Pavel Filip a fost luat la întrebări şi de europarlamentari. Aceştia au vrut să afle cum va scăpa de influenţa oligarhului Vladimir Plahotniuc, care ar sta în calea integrării europene a Republicii Moldova.

Sursa:jurnal.md