Firma lui Plahotniuc a devenit acționar majoritar la Banca de Economii

Imagine postare

PlahaComisia Națională a Pieței Financiare a aprobat astăzi decizia cu privire la înregistrarea emisiei suplimentare de acțiuni la Banca de Economii. Astfel, în mod oficial, statul a pierdut 22,7 la sută acțiuni pe care le deținea la BEM.

„A fost confirmată emisia suplimentară de 80 de milioane de lei care a fost decisă de către Adunarea Generală a acționarilor de la BEM, iar subscrierea s-a finalizat pe 28 august curent. Cele 22,7 la sută din acțiuni au fost redistribuite în mod echitabil acționarilor care au manifestat această dorință, adică proporțional acțiunilor care le dețineau la începutul subscrierii”, a declarat vicepreședintele CNPF, Iurie Filip.

El a precizat că, în prezent, Banca de Economii are 2 mii de acționari minoritari și doi acționari majoritari: statul și o persoană juridică.

„În prezent, statul deține 33,38 la sută, iar această persoană juridică 33,72 a sută. Este vorba de SRL „Sisteme Informaționale Integrate”, rezidentă în Republica Moldova din 1994. Această companie a trecut controlul Băncii Naționale atunci când a procurat pachetul de acțiuni”, a spus vicepreședintele CNFP.

Avocatul Andrei Năstase afirmă că SRL „Sisteme Informaționale Integrate” îi aparține lui Vladimir Plahotniuc.

„În 2011 această bancă a fost furată de Plahotniuc prin intermediul justiției. Ulterior, managementul Băncii de Economii a trecut în gestiunea unor persoane din cadrul PLDM, care au dus-o la faliment. În prezent sunt puse în joc 66 de procente din acțiuni, dintre care 33,78 la sută sunt deținute de „Sisteme Informaționale Integrate”, care din informațiile mele, îi aparține lui Plahotniuc, iar restul aparțin lui Filat”, a declarat Vasile Năstase în cadrul Ediției Speciale de la Jurnal TV.

Guvernul a cedat statutul de acţionar majoritar la Banca de Economii. S-a întâmplat pe 29 august, când la BEM a avut loc o emisiune suplimentară închisă de acţiuni. Executivul nu a participat la tranzacţie.În acest fel, situaţia din jurul băncii devine clară, spun experţii: Este scenariul pus la cale de raider, de preluare definitivă a instituţiei financiare.

Situaţia de la Banca de Economii a degenerat după ce fostul preşedinte al instituţiei, Grigore Gacikevici a acordat în mod fraudulos, peste 1,3 miliarde de lei, sub formă de credite. Gacikevici a fost pus oficial sub acuzare şi riscă 15 ani de detenţie.

Problemele de la BEM au fost sesizate în repetate rânduri de avocatul Andrei Năstase, care a prezentat organelor de drept probatoriul necesar ce demonstrează implicarea controversatului om de afaceri, deputatul PD, Vladimir Plahotniuc.

Implicarea acestuia în atacurile raider a devenit vizibilă după ce oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa, deposedaţi ilegal de 18 la sută din acţiunile deţinute la BEM, au sesizat Înalta Curte de la Londra. Instanţa a deconspirat o serie de documente de la mai multe companii din Anglia şi Scoția, care demonstrează clar că acestea au fost implicate în atacurile raider din vara anului 2011 și că beneficiarul final a fost Vladimir Plahotniuc.

Sursa: jurnal.md