vlad plahotniucÎntreprinderea de stat „Metalferos” se face vinovată de spălare de bani în proporţii deosebit de mare. Suma care se ridică la 700 de milioane de lei. Acest fapt a stat la baza unei anchete de serviciu a Inspectoratului Fiscal de Stat, fapt pentru care instituţia a fost expusă unui atac fără precedent din partea Centrului Naţional Anticorupţie. Informaţia a fost făcută publică de avocata Ana Ursachi, care îl reprezintă în instanţă pe şeful FISC, Nicolae Vicol, aflat în arest la CNA.

Ana Ursachi a declarat, citată de union.md, că „Metalferos” ar fi cumpărat anumite bunuri în valoare de 711 milioane de lei de la două companii: SRL „Sanferen” şi SRL „MedColina”. În urma controlului fiscal s-a dovedit că cei doi agenţi economici nu dispun de astfel de bunuri şi că le-ar fi procurat la rândul lor de la alte patru firme: „Gromprint”, „Titan Prim”, „GDS Com” şi “Donato SRL”. „Toate acestea sunt firme fantomă şi nu dispun de acte de evidenţă contabilă”, a menţionat Ursachi.

Avocata a mai spus că inspectorii fiscali s-au deplasat la sediile celor două SRL-uri care au livrat bunurile pentru a ridica actele de evidenţă contabilă şi au fost surprinşi să afle că  documentele au fost ridicate cu o zi înainte de colaboratorii Centrului Anticorupţie.

Precizăm că, potrivit unor informaţii vehiculate în presă, întreprinderea „Metalferos” este controlată de Vlad Plahotniuc, persoană care a fost acuzată şi anterior de implicaţii dubioase în afacerile cu metale. CNA, la rândul său, i-a revenit, conform algoritmului de partajarea a instituţiilor în stat, Partidului Democrat al lui Plahotniuc. Acest fapt justifică acuzaţiile conform cărora, motivul principal al descinderii ofiţerilor anticorupţie la FISC şi la alte instituţii guvernamentale, subordonate PLDM, reprezintă o tentativă de intimidare funcţionarilor numiţi în funcţie de PLDM, implicit a premierului Vlad Filat.

(391 accesari)