Fiul lui Ion Butmalai: Tatăl meu a fost OMORÂT cu sânge rece

Imagine implicită

Ion Butmalai junior„Tatăl meu a fost omorât cu sânge rece. Nu este vorba de un suicid. Avea mari planuri pentru viitor. Pregătea un proiect politic pe care intenţiona să-l lanseze înainte de alegerile locale”.

Este declaraţia lui Ion Butmalai, fiul regretatului Ion Butmalai, găsit împuşcat la domiciliul său din Cahul. Tânărul a făcut o declaraţie pentru presă cu puţin timp în urmă.

„Această conferinţă de presă este organizată la rugămintea mamei care este foarte afectată de bârfele lansate de unele instituţii mass-media.

Tatăl meu a fost un luptător pentru dreptate. A spus mereu adevărul dur, amar şi nu pe placul tuturor. A fost un om dur care nu i-a iubit pe cei care nu vor să muncească, dar să-şi folosească funcţiile. El nu s-a ţinut de funcţia de deputat. Anterior a pus cerere de demisie pe masa lui Vlad Filat. Acesta a rupt cererea, l-a rugat să nu iasă şi a promis că problemele de la instituţiile de forţă se vor rezolva. Mulţi zic că suferea de depresie pentru că nu a fost inclus pe lista PLDM. Nu a intrat în depresie, dar s-a simţit trădat, pentru că se spunea că au fost înlăturaţi din listă cei leneşi şi care au furat ţara”, a spus fiul lui Ion Butmalai.

Pregătea un proiect politic, avea planuri mari pe viitor. Făceam planuri pentru studiile mele în Olanda. Era mândru de reuşitele fratelui mai mic care şi-a început studiile la un liceu prestigios din capitală. Avea planuri cu oameni de afaceri din România, plănuia să mergem în vacanţă cu familia lui Alexandru Cimbriciuc”, a adăugat acesta.

„Am discutat seara pe data de 8 decembrie despre proiectul său politic pe care intenţiona să-l lanseze înainte de alegerile locale. În aceeaşi seară a discutat cu mama ca a doua zi la amiază să meargă în oraş să cumpere un brad şi o chitară acustică pentru fratele meu. Nu este vorba de un suicid, tatăl meu a fost omorât cu sânge rece. Statutul său de secretar al Comisiei securitate din parlament era împotriva celor care controlează justiţia”, a mai spus Ion Butmalai.

El s-a referit şi la o mapă cu documente care a dispărut din casa deputatului găsit împuşcat.

Ştiu că tata deţinea o mapă pe care el o numea „mapa neagră”. El spunea că aceasta conţine informaţii compromiţătoare care ar fi pus unii oameni în puşcărie. Mai spunea că acesta este biletul său salvator. ştiu că acum două săptămâni din Chişinău în Cahul. Ştiu că intenţiona să facă publice aceste documente, dar a amânat conferinţa de presă din motive pe care nu le cunoscut”, a adăugat fiul fostului deputat.

„Când mama l-a găsit iniţial a crezut că a avut un atac de cord. Mâinile îi erau ridicate. A observat pistolul abia când a venit echipa SMURD. Tricoul nu avea urme de arsuri care ar fi rămas în cazul în care s-ar fi tras de la o distanţă mică. Le fel, la ceafă nu avea vreo traumă de la căzătură. Totodată, poarta pentru care el avea o obsesie să fie închisă cu zăvor şi cheie era deschisă”, a spus el.

Fiul lui Ion Butmalai susţine că nu are speranţe că moartea tatălui său va fi anchetată obiectiv. „Am temeri ca ancheta să meargă pe aceleaşi cale murdară ca în multe alte cazuri”, a conchis tânărul.

Amintim că fostul deputat PLDM a fost găsit fără suflare în garajul din apropierea locuinţei sale din oraşul Cahul. Ion Butmalai avea 50 de ani, era căsătorit şi era tatăl a doi băieţi.

Ion Butmalai a fost cunoscut drept un politician care a pledat pentru reformarea instituţiilor statului, depolitizarea instituţiilor de drept şi continuarea parcursului european al Republicii Moldova.

A fost un aprig luptător împotriva sistemului oligarhic şi nu s-a temut să facă de-a lungul anilor dezvăluiri răsunătoare, care i-au vizat pe mai mulţi demnitari.

Ion Butmalai a lăsat în urmă nişte note, semnate chiar cu câteva ore înainte de a muri, în care se adresează apropiaţilor săi, dar şi procurorilor. Acestea conţin mai multe nume importante din politica moldovenească, printre care Vlad Filat şi Vladimir Plahotniuc, pe care Ion Butmalai le consideră vinovate de moartea sa.

Sursa: jurnal.md