FMI nu va discuta despre un nou acord de finanţare cu RM din cauza demisiei lui Drăguţanu

Imagine implicită

fmiMisiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), care se află astăzi la Chişinău în frunte cu Ivanna Vladkova-Hollar, nu va iniţia negocierile cu Republica Moldova pentru un nou program de finanţare.

Reprezentanţii Fondului au dat de înţeles, în cadrul unor declaraţii pentru Newsmaker.md, că decizia este legată de demisia guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu.

„Când a fost anunţată demisia, experţii Fondului erau deja în avion”, au declarat reprezentanţii FMI.

Un comunicat de presă emis de oficiul FMI la Chişinău a anunţat astăzi că misiunea FMI se va afla în următoarele două săptămâni într-o vizită de lucru la Chişinău, în contextul pregătirilor pentru consultările periodice pentru 2015, dar şi pentru a iniţia discuţiile cu privire la politicile care ar putea sta la baza unui program susţinut de FMI.

Precizăm că guvernatorul Băncii Naţionale şi-a anunţat ieri demisia, invocând presiuni din partea unor politicieni care l-au acuzat că nu a prevenit jaful de la cele trei bănci aflate în proces de lichidare. Şeful BNM a renunţat la funcţie chiar dacă a dat asigurări că nu are nicio implicare în furtul secolului.

Ex-ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a menţionat pe marginea deciziei lui Drăguţanu că paralizia BNM poate fi un argument serios pentru FMI, chiar fiind deja în Chişinău, să-şi amâne iar misiunea. „Evident este că nu se doresc negocieri cu FMI. Eventualele subiecte ar deranja serios politicul de la noi. Autorităţile au depus efort mare (prin mai multe decizii) să convingă misiunea FMI să nu vină la Chişinău”, a spus Negruţa. Totodată, fostul premier Ion Sturza a declarat că demisia anunţată de guvernatorul Băncii Naţionale Moldovei a fost un scenariu bine pregătit şi că Drăguţanu are un „înger păzitor” în persoana oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Amintim că Misiunea FMI, care urma să vină la Chişinău încă pe 17 iunie, şi-a amânat vizita în Republica Moldova. Reprezentanţii instituţiei şi-au motivat atunci amânarea prin demisia Guvernului Gaburici, situaţie în care cei de la FMI nu aveau cu cine negocia viitorul acord de finanţare.

Republica Moldova nu mai are un acord cu Fondul Monetar Internaţional din toamna lui 2013. Lipsa de transparenţă în sectorul bancar s-a aflat printre cauzele care au dus la suspendarea programului de colaborare între guvernul moldovean şi FMI. În cadrul precedentului program, ţara noastră a beneficiat de asistenţă financiară din partea Fondului Monetar în valoare de aproximativ 566 de milioane de dolari.
Sursa:jurnal.md