Fonduri UE: Autoritatea de Audit a depistat nereguli cu impact financiar de 55 de milioane de euro la cheltuieli declarate de Romania la Bruxelles in anul 2013
Institutii ale statului si beneficiari privati care au derulat proiecte pe fonduri europene in Romania au facut nereguli cu impact financiar de cel putin 240,011 milioane lei (aproape 55 de milioane de euro) la cheltuielile declarate Comisiei Europene spre decontare in anul 2013, potrivit verificrilor Autoritatii de Audit de pe langa Curtea de Conturi a Romaniei.
Conform raportului public al Curtii de Conturi prezentat joi, neregulile au fost constatate in urma unor verificari efectuate asupra a doar 25,6% din totalul cheltuielilor declarate Comisiei Europene in anul 2013, privind toate categoriile de fonduri europene, inclusiv cele structurale si de coeziune, pentru agricultura si de preaderare.
In cadrul actiunilor Autoritatii de Audit romanesti, au fost verificate peste 2.260 de proiecte/contracte/masuri finantate din fondurile comunitare. In sfera auditului au fost cuprinse peste 650 de entitati (publice si private) si un numar de peste 1.450 de proceduri de achizitie, in valoare de peste 15 miliarde lei.
„Valoarea totala a neregulilor cu impact financiar identificate in cadrul cheltuielilor verificate a fost de 240.011 mii lei”, se arata in raportul Curtii de Conturi, prezentat joi.
De asemenea, Autoritatea de Audit a sesizat Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) cu privire la aspectele constatate in cazul a 26 de beneficiari care derulau proiecte pe fonduri europene, a mentionat Curtea de Conturi.
De mentionat ca, in anul 2013, in urma cheltuielilor efectuate de Romania in schemele europene, tara a primit de la Comisia Europeana fonduri UE de perste 5,55 miliarde de euro, dar a contribuit, la randul ei, la bugetul Uniunii cu 1,53 miliarde de euro, potrivit datelor oficiale raportate de Ministerul Finantelor, in Programul de convergenta. Trebuie tinut, insa, cont ca banii incasati de Romania de la Bruxelles in anul 2013 provin intr-o oarecare masura si din cererile de rambursare transmise in 2012, iar o parte dintre cheltuielile efectuate de Romania in anul 2013 (care au facut obiectul verificarilor Autoritatii de Audit prezentate in acest raport) s-au concretizat in bani incasati de tara, de la Bruxelles, in anul 2014.
Sursa:economie.hotnews.ro