Foreign Policy: Andrei Năstase şi Maia Sandu, liderii proeuropeni capabili să-l înfrunte pe Dodon la alegerile prezidenţiale
Andrei Năstase şi Maia Sandu sunt liderii proeuropeni capabili să-l înfrunte pe candidatul prorus Igor Dodon la alegerile prezidenţiale din toamnă, comentează Foreign Policy.
Într-un articol în care prezintă situaţia din Republica Moldova, publicaţia americană menţionează că forţele care s-au pretins proeuropene au dezamăgit populaţia. În aceste condiţii, a crescut şansele unui candidat pro-Moscova la alegerile prezidenţiale. „Numirea premierului Filip, care are legături cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, nu a reuşit până acum să câştige încrederea populaţiei şi a generat proteste anticorupţie din Chişinău”, scrie Foreig Policy.
„Liderii a două partide pro-europene sunt în stare să se confrunte cu Dodon. Avocatul Andrei Năstase şi-a construit o imagine în lupta cu sistemul justiţiei, iar Maia Sandu, un economist cu studii la Harvard, fost ministru al educaţiei, şi-a format propriul partid politic”, continuă publicaţia americană.
Potrivit Foreign Policy, efectele „jafului secolului” ar pute arunca Moldova înapoi în braţele Rusiei. „Aproximativ un miliard de dolari au dispărut, acum doi ani, din trei bănci din RM printr-o misterioasă schemă financiară, generând o criză politică ce se menţine şi în în prezent. Banii dispăruţi reprezintă aproape 12% din PIB ul statului, iar efectele scandalului ar putea îndrepta statul înapoi către Moscova. Din mai 2015, de când acest scandal a fost făcut public, impactul său a fost resimţit din plin: proteste de amploare pe străzile Chişinăului, schimbarea a cinci premieri şi ajutorul financiar mult aşteptat din partea UE şi FMI, pus sub semnul întrebării”, scrie publicaţia.
Anchetatori oocidentali s-au angajat să investigheze această fraudă, precum şi spălările de bani ruseşti care implică elemente criminale şi oligarhi cu conexiuni la Kremlin. Singura arestare majoră în acest caz a fost ex-premierul Vladimir Filat, reţinut în parlament în octombrie 2015. Ulterior, a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru mită de aproape 300 de milioane de dolari, dar Filat susţine acuzaţiile împotriva lui sunt de natură politică.
Bruxelles-ul a blocat asistenţa financiară, iar FMI nu a semnat un nou program de finanţare din cauza fondurilor care au dispărut în urma fraudei bancare. Negocierile sunt în curs de desfăşurare, dar un acord nu a fost încă finalizat. Un sondaj prezentat de Institutul Republican Internaţional a constatat că 83 la sută din propulaţie crede că Moldova se îndreaptă într-o direcţie greşită, lipsa de reforme şi fenomenul corupţiei fiind în topul îngrijorărilor cetăţenilor, conchide Foreign Policy.
Sursa:jurnal.md