Fost reprezentat special al UE: Acţiunile Platformei DA şi implicarea altor ONG-uri – oportunitate pentru a cere o guvernare onestă
UE, Statele Unite şi alţi prieteni ai Moldovei precum România trebuie să încurajeze tragerea la răspundere a guvernanţilor corupţi. Aceasta este opinia fostului reprezentant special UE la Chişinău, Kálmán Mizsei, în cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă.
Acesta subliniază că în pofida evenimentelor dramatice din ultimiii ani, ceea ce se înâmplă acum este dătător de speranţe, adăugând că situaţia din RM este similară într-o oarecare măsură cu cea din Ucraina din 2013. „Trebuie să spun că într-o anumită măsură situaţia este similară cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. Ceea ce au în comun cele două procese: „revoluţia decenţei” în Ucraina din 2013-2014 şi ce se întâmplă acum în Republica Moldova sunt cerinţele oamenilor care vor bunăstare, conducători oneşti care nu fură şi care ar trebui să asigure o justiţie echitabilă”, a declarat Mizsei.
Expertul consideră, de asemenea, că societatea trebuie să-şi schimbe viziunea privind ceea ce se întâmplă în ţară şi să-şi unească în acest fel forţele pentru a obţine un rezultat. „ Acum, cred că societatea înţelege că nu contează dacă eşti vorbitor de limba română sau rusă, cu toţii îşi doresc o guvernare decentă, autorităţi care nu fură banii poporului, care nu intervin în justiţie şi un guvern în care un oligarh nu controlează procurorul general, instituţiile anticorupţie sau forţele de ordine”, mărturiseşte fostul reprezentant special UE la Chişinău.
„Acţiunile Platformei „Demnitate şi Adevăr” şi implicarea altor ONG-uri sunt o oportunitate pentru a cere o guvernare onestă. Cred că donatorii internaţionali trebuie să folosească influenţa lor în cea mai mare măsură pentru a forţa reforme adevărate în Moldova, mai ales pentru un sistem judiciar independent”,a subliniat Mizsei.
Întrebat cum vede ţara în urma implementării reformelor, acesta a afirmat că vrea să resimtă mai multă transparenţă în instituţiile statului. „ Aş aştepta în primul rând o justiţie independentă, un procurorului general apolitic şi forţe de menţinere a ordinii publice care nu servesc unor persoane. Acestea ar trebui să desfăşoare o activitate transparentă şi să servească interesele statului. Flagelul corupţiei a afectat grav şi structurile de forţă. Iată de ce sper să fie redus semnificativ, dar mai este important să existe un climat investiţional prietenos. Desigur, situaţia de la Banca de Economii a demoralizat societatea. Iată de ce este important să fie cât mai multă transparenţă în sistemul financiar-bancar”, a conchis Kálmán Mizsei.
Sursa:jurnal.md