Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, condamnat la 4 ani închisoare cu executare

Imagine implicită

Stelian FuiaFostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a fost condamnat miercuri de Curtea de Apel București la patru ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, faptă săvârșită pe vremea când era director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice Fundulea.

În plus, instanța i-a interzis lui Stelian Fuia exercitarea unor drepturi pe o perioadă de patru ani, după executarea condamnării, și anume dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Stelian Fuia a sumei de 60.987 lei.
În același dosar, Daniel State, cumnatul lui Stelian Fuia, a fost condamnat la 3 ani închisoare cu executare pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, aceeași pedeapsă primind Dragoș Alin Paraschivoiu, director la o societate specializată în agricultură, și Constantin Oprișan, executor judecătoresc.

Pe latură civilă, magistrații au admis acțiunea formulată de ANAF și au dispus repunerea părților în situația anterioară săvârșirii infracțiunii, prin restituirea în natură și reintrarea statului în posesia imobilelor ce au făcut obiectul executării silite la data de 19 decembrie 2005: bloc locuințe — construcția C9, cu suprafața construită la sol 250,67 mp; pavilion cercetare, construcția C11, cu suprafață construită la sol 625,02 mp, cu respectarea drepturilor terților ce au dobândit drepturi în baza hotărârilor judecătorești.
De asemenea, a fost menținut sechestrul asigurator pus pe bunurile celor patru inculpați, aceștia având fiecare de plătit 8.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Potrivit DNA, Stelian Fuia, în calitate de director la Stațiunea Fundulea (în perioada 1 martie 2005 — 15 decembrie 2007), în înțelegere cu Daniel State, Dragoș Paraschivoiu și Constantin Oprișan, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta că proprietar al unor bunuri era statul român, în cadrul unei proceduri de executare silită derulate în perioada mai — decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedură de licitație, a respectivelor imobile din patrimoniul statului.

Licitația a fost organizată de executorul judecătoresc Constantin Oprișan la 19 decembrie 2005.
În acest mod, s-au obținut foloase necuvenite constând în îndestularea creditorului SC Procera Agrochemicals, reprezentată de Daniel State, cu suma de aproximativ 175.000 lei, precum și în împroprietărirea frauduloasă a lui Dragoș Paraschivoiu.
Prejudiciul adus statului român și nerecuperat este de peste 1,6 milioane lei, echivalent a aproape 360.000 euro.
Procurorii mai susțin că fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, inițial, Stațiunea de cercetare Fundulea o avusese față de Stațiunea Didactică Belciugatele.

După încuviințarea executării silite, cu acordul Stațiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanță, de către SC Procera Agrochemicals.
Avantajele patrimoniale obținute în acest mod de firmă s-au reflectat în mod direct în patrimoniul lui Daniel State și al soției acestuia (cumnat și soră ai lui Fuia Stelian), asociați la SC Procera Agrochemicals, care au cunoscut și au acceptat prejudicierea statului.
De asemenea, la aceste activități a participat, în calitate de complice, și Dragoș Paraschivoiu, care a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, prin licitație, plătind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei.

„Această sumă însă i-a fost virată în cont, la 21 decembrie 2005, de către Stelian Fuia. La 23 decembrie 2005 suma de 230.700 lei a fost virată de Dragoș Paraschivoiu în contul executorului judecătoresc Oprișan, în vederea distribuirii acesteia către creditori.
Prin activitățile desfășurate în cadrul procedurii de executare silită, inculpatul Oprișan a contribuit la scoaterea ilegală, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executării silite, deși cunoștea situația juridică reală a acestora și faptul că prin vânzare se obțineau foloase necuvenite atât pentru adjudecatar, cât și pentru creditorii Stațiunii Fundulea”, mai susțin procurorii.
DNA mai menționează că Stelian Fuia, în calitate de director general al SCDPAM Fundulea, deși cunoștea că împotriva instituției s-a declanșat, ca urmare a sentinței civile, o procedură de executare silită a unor bunuri din domeniul public, pe care instituția le deținea în calitate de concesionar, nu a formulat contestație la executare și nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.

Sursa:agerpres.ro