Fostul premier grec Giorgios Papandreou vrea să creeze un nou partid, cu trei săptămâni înaintea alegerilor

Imagine implicită

giorgio papanrdeoFostul premier socialist grec Giorgios Papandreou şi-a anunţat vineri intenţia de a crea o „nouă mişcare progresistă” cu trei săptămâni înaintea alegerilor legislative din Grecia, provocând nemulţumirea socialiştilor din Pasok, al cărui membru este.

„Un an nou. Un nou început”, scrie Giorgios Papandreou pe site-ul său de Internet. „A venit momentul (…) să construim cu toţii împreună o casă politică ce trebuie să găzduiască principiile noastre progresiste”.
Anunţul oficial al partidului va avea loc sâmbătă după-amiază, într-o sală a prestigiosului muzeul Benaki din centrul Atenei, potrivit agenţiei de presă Ana.

Giorgios Papandreou explică faptul că noua mişcare va lucra în Parlament, după alegerile legislative din 25 ianuarie, „pentru o ieşire definitivă (a Greciei) din criză”.
Primul congres al „noii mişcări care trebuie să răspundă principiilor democraţiei, socialismului şi dezvoltării durabile va avea loc după alegeri”, precizează el.
Pasok, condus în prezent de Evangelos Venizelos, a deplâns „această acţiune politică absurdă” a lui Papandreou care urmăreşte să „divizeze Pasok, cu câteva zile înaintea alegerilor şi să creeze un partid personal” pentru „propriile sale interese”.

„El se comportă ca moştenitorul Pasok, care vrea să distrugă Pasok pe care tatăl său (Andreas Papandreou) l-a creat”, consideră partidul într-un comunicat.
Fiul lui Andreas Papandreou, fondatorul „Mişcării socialiste panelenice”, Pasok, creată în 1974 imediat după căderea dictaturii coloneilor, Giorgios Papandreou, în vârstă de 62 de ani, şi-a construit cariera politică în cadrul acestui partid în calitate de deputat sau ministru înainte de a fi ales preşedintele partidului în 2004 şi cinci ani mai târziu, premier.

Artizan al recursului Greciei la mecanismul de salvare UE-FMI, în timpul crizei datoriilor din 2010, el a fost constrâns să demisioneze la sfârşitul lui 2011 din funcţia de prim-ministru şi de la preşedinţia Pasok, după scandalul provocat în Grecia şi în Europa de propunerea sa de organizare a unui referendum pe tema euro în ţara sa.

El a fost succedat la conducerea Pasok de Evangelos Venizelos şi de atunci, cei doi oameni politici nu s-au mai împăcat.
Pasok a suferit o înfrângere istorică la ultimele alegeri legislative din 2012, înainte de participa la coaliţia guvernamentală condusă de premierul conservator Antonis Saramas, preşedintele Noii Democraţii, care se clasează pe locul al doilea în sondaje, după partidul stângii radicale Syriza, care îl devansează cu peste 3 puncte procentuale.

Sursa:mediafax.ro