(FOTO) Reacție oficială a Facebook: Sute de conturi și pagini cu legături cu Guvernul Moldovei, blocate

Imagine postare

168 de conturi și 28 de pagini de Facebook și 8 de Instagram, care promovau știri false și erau, în unele cazuri, gestionate de angajați ai Guvernului Republicii Moldova, au fost blocate de către administrația celei mai mari rețele de socializare din lume.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Facebook, unele dintre conturi erau gestionate de persoane autentice, iar altele se ascundeau în spatele unor identități false.

„Având în vedere viitoarele alegeri din Moldova, am dorit să informăm oamenii despre acțiunile pe care le-am întreprins și despre faptele pe care le cunoaștem în prezent”, se arată în comunicatul Facebook.

Rețeaua de socializare a precizat că administratorii paginilor blocate și conturile care au fost șterse postau informații legate, în special, de viața politică.  54.000 de conturi urmăreau cel puțin una dintre paginile de pe Facebook și 1.300 urmăreau postările conturilor de Instagram eliminate acum.
Cei care au răspândit informațiile au cheltuit 20.000 de dolari pe publicitate, în lei românești, euro și dolari.

„Ei au distribuit fotografii trucate, mesaje dezbinatorii și au clonat o pagină care aparținea unei organizații locale ce lupta cu știrile false. Deși oamenii din spatele acestor activități au încercat să-și ascundă identitatea, analiza noastră a constatat că o parte din acțiuni sunt legate de angajați ai Guvernului Republicii Moldova”, precizează Facebook.

Membri PD rămași fără conturi de Facebook și pagini care răspândeau știri false, blocate

Printre conturile blocate, pe lângă cele ale trollilor cu conturi false, se numără și zeci de conturi reale, care aparțineau unor membri ai Partidului Democrat, în special din organizația de tineret.

Mai mult, au fost blocate și pagini care atacau constat opoziția de la Chișinău și au răspândit numeroase știri false în campania prezidențială din 2016 și cea locală, din 2018.

Printre paginile blocate se numără cele care au inventat știrea falsă privind cei „30 de mii de sirieni” sau care scriau în 2018 că Andrei Năstase a promis că va „concesiona Chișinăul arabilor”.

Aceste conturi și pagini, potrivit Facebook, ar avea legătură directă cu angajați ai Guvernului Republicii Moldova.

Iată capturile puse la dispoziție de Facebook cu mesaje răspândite de unele dintre paginile blocate.

Guvernul nu a reacționat deocamdată la comunicatul Facebook.