Frauda bancară: Apelul ONG-urilor a fost înaintat Delegației UE la Chișinău
Organizațiile neguvernamentale semnatare ale unui apel public privind inițierea unei investigații internaționale în cazul furtului din sistemul financiar-bancar moldovenesc au înaintat astăzi documentul reprezentanților Delegației Uniunii Europene la Chișinău.
ONG-urile au lansat un apel public, prin intermediul căruia şi exprimă profunda îngrijorare privind modalitatea în care este investigat furtul miliardului în urma căruia cetăţenii ţării au fost deposedaţi de bunuri publice în valoare de 13% din PIB.
Valeriu Rusu, vicepreședintele Alianței Anticorupție, spune că demnitarii de stat care au închis ochii la schemele de furt şi spălare de bani nu au fost suspendaţi din funcţii pentru asigurarea unei anchete obiective, nu au fost traşi la răspundere, ba chiar au fost promovaţi.
„În ultimii ani de independență Republica Moldova se confruntă cu un genocid total. Nu avem o economie liberă, ci una gestionată de oligarhi, la fel cum este gestionată întreaga țară. Am asistat la un focar de interese, chiar și atunci când în Parlament s-a încercat partajarea ministerelor. Alianța Anticorupție din Moldova susține apelul socității civile și cere crearea unei structuri de drept după exemplul Guadelupa, cu implicarea structurilor ONU, UE, pentru că în cei 25 ani de independență din bugetul public au fost furați mai mulți bani, nu doar un miliard de dolari”, a declarat Valeriu Rusu.
Valentin Dolganiuc, fost deputat în primul parlament al Republicii Moldova, solicită implicarea instituțiilor internaționale în investigarea fraudei bancare, declarând că în prezent nu există un dosar numit „furtul miliardului”, ci doar niște dosare mimate.
„Se mimează integrarea europeană și lupta cu fragelul numit corupție. Noul guvernator al Băncii Naționale nu a inițiat o comisie pentru a investiga frauda bancară, nu există un dosar care s-ar numi furtul miliardului. Sunt dosare separate, care mimează căutarea vinovaților. Poporul este disperat, sutele de mii de oameni care au ieșit în stradă și au protestat nu au clintit piramida oligarhică. Dacă ONU, UE, SUA nu se vor implica în investigarea acestui furt, în următorii ani Republica Moldova va rămâne un stat oligarhic”, a spus Dolganiuc.
În apel, societatea civilă menţionează că, drept urmare a furtului miliardului, moneda naţională a fost depreciată, au fost falimentate intenţionat trei bănci şi s-a atentat la integritatea fluxurilor financiar-bancare, aflate sub supravegherea Băncii Naţionale a Moldovei de către grupuri obscure, punând astfel în pericol securitatea naţională, bancară, economică şi financiară a Republicii Moldova.
Menţionăm că organizaţiile societăţii civile au făcut mai multe apeluri publice către guvernanţii din Republica Moldova de a iniţia o investigaţie independentă şi obiectivă a acestei crime, trăgându-i la răspundere atât pe beneficiarii finali ai acestui furt, cât şi pe demnitarii responsabili de prevenirea unor asemenea infracţiuni. Cu părere de rău, aceste cerinţe au rămas fără atenţie.
Sursa:independent.md