dodon-plaha-1Procurorul General este cea mai influentă figură pe tabla de joc în situaţia creată pe arena social-politică din Republica Moldova. S-a vorbit mult despre modalitatea de desemnare şi despre personalitatea care urmează să deţină această funcţie.

Ipotetic vorbind, făcând referinţe la rezultatele alegerilor prezidenţiale, la faptul că gaşca lui Plahotniuc de la guvernare a avut o înţelegere cu opoziţia geopolitică reprezentată de Dodon în sensul acesta, dar şi făcând referinţă la mai multe declaraţii ale (de)formatorilor de opinie salarizaţi de GBC, putem constata un simplu lucru, funcţia de Procuror General a fost cedată de Dodon pentru victoria în alegeri.

În zilele următoare, Consiliul Procurorilor va înainta candidatura, cel mai probabil a lui Viorel Morari care şi-a demonstrat fidelitatea, dar şi are un oarecare grad pozitiv în societate datorită descinderilor şi arestărilor din ultima perioadă ce au neglijat sferele economice şi de influenţă deţinute de oamenii din Partidul Democrat, pentru ca, conform ultimilor informaţii să fie numit de către Nicolae Timofti.

Acest scenariu nu poate fi neglijat, dat fiind faptul că societatea divizată nu va opune mari rezistenţe luând în calcul faptul că jumătate din societate îl urăşte pe Dodon, iar o altă parte, nu conştientizează gravitatea unor asemenea înţelegeri fiind ademenite de sloganele populiste şi geopolitice. Despre asta vorbesc nu doar analiştii, dar şi anumite cercuri din cadrul sistemului.

Nu este prima dată când concursurile pentru funcţiile publice în Republica Moldova se mimează, nici nu voi face referinţă la zecile de cazuri sonore care au avut loc până acum, este clar un singur lucru, bătălia cu un Preşedinte Dodon, este practic pierdută şi nu vor schimba lucrurile nici zecile de investigaţii care vor scoate la iveală lipsa de integritate care depăşeşte limitele legale ale candidaţilor, dacă nu va exista libertate în procesul de anchetare a acestor ilegalităţi.

Dacă planul acesta va avea succes, doar o victorie în alegerile parlamentare poate schimba configuraţia pe scena social-politică, asta în cazul în care opoziţia creată de Platforma DA şi PAS, va rezista presiunilor enorme ce vor fi întreprinse, asta în cazul în care conform altor declaraţii şi informaţii, nu se va schimba sistemul electoral din Republica Moldova în unul uninominal, ce va garanta o victorie majoră celor cu un capital economic şi media impunător, ca şi în cazul experimentului de la Orhei.

Aşadar, cât nu e târziu, toate privirile societăţii în întregime şi a cercurilor de influenţă, a partidelor care se declară anti-oligarhice trebuie să fie pe desemnarea Procurorului General, figură mult mai influentă decât un preşedinte în Republica Moldova.

Dinu PLÎNGĂU

(40 accesari)