Funeraliile lui Constantin Tănase – zi de doliu în Moldova

Imagine implicită

costica tanaseZiua funeraliilor jurnalistului Constantin Tănase este declarată drept zi de doliu naţional. Ceremonia funeraliilor este transmisă în direct la Moldova 1, Radio Moldova şi online pe www.trm.md.
Astăzi, 1 noiembrie, în toate localităţile republicii sunt arborate în bernă drapelele de stat. La ora 12.00, se va cinsti memoria jurnalistului Constantin Tănase prin păstrarea unui moment de reculegere.

Totodată, autorităţile publice, întreprinderile şi organizaţiile vor renunţa la a acţiunilor distractive în masă, iar redacţiile ziarelor, posturilor de radio şi televiziune vor ţine cont de specificul zilei editarea publicaţiilor şi la formarea programelor din această zi.

Constantin Tănase, fondatorul cotidianului național „Timpul de dimineață” s-a născut la 24 iunie 1949, în comuna Nemțeni, județul Lăpușna. După absolvirea școlii medii din satul natal (1966), devine student la Facultatea de Litere a Universității „Ion Creangă” din Chișinău. În anii 1991-1993 este deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, iar în perioada 1994-1996, în calitate de director al Centrului Național de Terminologie, inițiază și realizează un vast program de editare a dicționarelor de terminologie și punere în circulație a documentației oficiale în limba română.

Constantin Tănase a editat volumele de publicistică „Ochiul lui Esop” (2000), „Patria vuindă” (2001), „Hoții de mituri” (2004) și „Blestemul de a fi” (2009). La 12 iunie curent, Constantin Tănase și-a lansat la București cea mai recentă carte – „Groapa cu lei”.

Primăria capitalei a anunțat că va iniţia procedura de redenumire în memoria lui Constantin Tănase, a unei străzi şi a unei instituţii de cultură sau educaţie din capitală.

Sursa: trm.md