Plahotniuc, Voronin, FilatDeputaţii din cadrul comisiei de anchetă ce investighează fluctuaţiile valutare şi situaţia de la Banca de Economii încearcă să închidă gura opoziţiei. Este declaraţia liderului PSRM, care spune că a fost ameninţat cu intentarea unor dosare penale în cazul în care va divulga publicului informaţiile discutate în cadrul audierilor cu uşile închise.

„Sunt foarte multe informaţii pe care membrii comisiei încearcă să le califice drept secrete, ne preîntâmpină pe noi, pe opoziţie să nu le facem publice pentru că vor să ne deschidă dosare penale în acest sens. Au fost făcute aluzii de diferit tip că domnule Dodon, vorbiţi prea mult, dar noi nu avem de ce teme”, a declarat liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon.

La rândul său, preşedintele comisiei de anchetă, deputatul PD, Marcel Răducan, susţine că Dodon reprezintă opoziţia şi unul din lucrurile sfinte ale opoziţiei este de fiecare dată să povestească ceea ce doreşte el referitor la guvernare.

Totodată, şeful structurii sugerează că raportul final al comisiei va fi prezentat în Legislativ cu uşile închise, aşa cum decurg şi şedinţele acesteia.

Igor Dodon a declarat că deţine informaţii precum că pe parcursul lunii noiembrie 2014 din Banca de Economii au fost scoase 13 miliarde de lei, care au fost convertite în valută şi trimise în firme off-shore. În paralel cu acest proces, potrivit socialistului, Guvernul, în frunte cu Iurie Leancă pe atunci, ar fi adoptat o decizie secretă prin care ar fi alocat garanţia de stat pentru acordarea unui credit de 10 miliarde de lei din partea Băncii Naţionale către Banca de Economii şi Banca Socială. După ce anterior liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că alianţa PLDM-PCRM-PD a fost formată pentru a acoperi jaful de la BEM, opinia este enunţată şi de către Dodon.

„Fără acceptul conducerii de vârf a PLDM şi PD lucrul ăsta era imposibil: să scoţi 13 miliarde de lei, să dai indicaţii Guvernului să aprobe decizii secrete, Banca Naţională – decizii secrete. În orice caz aşa schemă şi aşa fărădelege sau voi spune în rusă: încă nimeni din istoria Moldovei nu a furat atât de tupeist. Nu se doreşte să se afle adevărul. Atât timp cât majoritatea parlamentară este Filat-Plahotniuc-Voronin, lucrul ăsta nu va fi posibil”, a completat liderul PSRM.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile, iar Vlad Filat a declarat anterior că nu a fost implicat în furturile de la Banca de Economii. Nici Iurie Leancă, nici Dorin Drăguţanu nu au răspuns la telefon pentru a-şi expune poziţia.

De menţionat că la noua rundă de audieri în cadrul comisiei de anchetă au participat şeful CNPF, Artur Gherman, ministrul de Interne, Oleg Balan şi ministrul Finanţelor, Anatol Arapu. Cel din urmă a vorbit despre efectele grave pe care le au fluctuaţiile de pe piaţa valutară, din ultimele luni, asupra economiei naţionale.

Următoarea şedinţă a comisiei va fi miercuri. De menţionat că situaţia de la Banca de Economii a ajuns şi în vizorul presei străine. Într-un articol scris de jurnalistul german Karl-Peter Schwarz pentru publicaţia Frankfurter Allgemeine, acesta subliniază că este vorba despre unul dintre cele mai mari furturi de bancă din istoria mai recentă, nu numai din fosta republica sovietică Moldova. Este mult mai profitabil să jefuieşti o bancă prin intermediul conducerii ei decât să faci un atac cu spargere, subliniază Schwarz.

„Presupuşii făptaşi se află în prezidiu şi în comisiile de supraveghere a băncilor moldoveneşti. O figură cheie a scandalului este mogulul de 28 de ani Ilan Shor. El a pus stăpânire în 2013 pe Banca de Economii şi pe Banca Socială în urma privatizării. Transferul acţiunilor trebuie să fi avut loc cu concursul prim-ministrului de atunci, actualul preşedinte al partidului proeuropean Partidul Liberal Democrat, Vladimir Filat, precum şi al extrem de puternicului oligarh şi mogul mediatic, Vladimir Plahotniuc, căruia îi aparţine conducerea Partidului Democrat”, conchide jurnalistul.

Sursa:jurnal.md

(103 accesari)