downloadAdunarea Populară a Găgăuziei vine astăzi la Chișinău pentru a discuta cu conducerea țării. Asta după ce Guvernul, precum și Judecătoria Comrat au respins ideea de a organiza referendum.

Potrivit unui comunicat al Adunării Populare, întrevederea va avea loc astăzi, în prma jumătate a zilei.

Premierul Iurie Leancă susține că acest referendum este un exercițiu, care nu poate decît să tensioneze situația din sudul țării.

Presa locală din Găgăuzia informează că pe 19 ianuarie se preconizează primul miting la Ceadîr – Lunga, menit să susțină referendumul din 2 februarie. Al doilea este planificat la Vulcănești pe 25 ianuarie, iar a doua zi, acțiunea ar putea avea loc la Comrat. Mitingul va avea statut de „audieri publice, adunare a cetățenilor și consultații cu locuitorii orașului”.

Amintim că anterior Judecătoria Comrat au anulat deciziile autorităților găgăuze de a organiza cele două plebiscite, însă au fost neglijate, în continuare, alocînd bani pentru evenimente, iar săptămîna trecută, Procuratura Generală a inițiat un dosar penal. Asta după ce în autonomie a fost formată o comisie pentru organizarea referendumurilor privind vectorul extern al Republicii Moldova şi independenţa autonomiei.

Glasul.md precizează că UTA Găgăuzia și-a propus organizarea unui plebiscit pentru a afla opțiunea cetățenilor privind aderarea la Uniunea Europeană sau la Uniunea Vamală, din care fac parte țările Rusia, Kazahstan și Belarus.

(183 accesari)